Räntebubblan bakom oss

Normalräntan är 2-4%. Det visar statistik från 300 år. I det perspektivet låter oron för höga räntor väl onödig. Nivån 2-4% är dessutom närmast exakt densammea vi har hört från vår centralbankschef Stefan Ingves. Vi är bara inte där ännu. Istället väntar närmaste åren en fortsatt ovanligt låg ränta. Lågränta-samhället är här, för det tar många år att klättra upp till 2-4%. Nästa räntebesked kommer 27 april.

Räntan är historiskt låg, sägs det. Men är den verkligen låg? Det beror på vad vi menar är en normalränta. Lyssnar vi på Stefan Ingves sa han senast att normalräntan ska ned från 4-5% till en ny lägre nivå på 2,5-4,5%.

Men stämmer verkligen detta. Vi är inte där i dag och vi har haft räntor som är betydligt högre. Jo, det stämmer att vi haft högre räntor senaste 40 åren. Men då måste vi medge att det har varit en räntebubbla.

Titta på räntan senaste 300 åren så ser vi hur räntan mest varierat mellan 2-4%. Exakt varför den legat där kan vi diskutera. Vi ser hur räntan stiger i kristider och bottnar under starka perioder som exempelvis 50-talet, då räntan var på 2%.

Senaste 40-50 åren har däremot räntan gått i taket. Det var i samma skede, i början på 70-talet, som en rad västländer släppte sina valutor mer fria. De hade sedan början på 1900-talet haft valutorna kopplade till USA-dollarn. Och när centralbankerna inte riktigt ville medge de fria valutorna, utan försökte styra i sina valutor, så steg västvärldens räntor i taket.

Vi som hade bolån 1990 är tacksamma för att räntan är ned. Då betalade jag 14 procent i boränta. De som gillar sparkonto hade då kanske 8% procent ränta på bankkontot.

När kommer vi tillbaka till de höga räntorna, undrar allt fler. Aldrig, väntar jag mig.

Istället är vi sannolikt tillbaka till de vanliga räntorna, på 2-4%, innan vi såg centralbankernas försök att styra ekonomin. Naturligtvis har vi kvar centralbanker. Men de kan inte styra lika hårt längre.

Istället är det tillväxten i vår ekonomi som styr räntan. Hög tillväxt kan höja räntan. Men vi väntar oss ingen jättestor tillväxt, utan snarare en låg tillväxt framöver. Så blir det i en mer mogen ekonomi.

Det gör också att det tar många år för svenska minusräntan (-0,5) att ta sig upp till normalnivån. Ekonomin är mer global vilket gör den mer svårtolkad. Övergången till mer digitala företag gör spelplanen klart annorlunda. Samtidigt är politiker ovana vid den låga tillväxten. Det gör att vi sannolikt kommer få se låga räntor många år framöver.

Vad väntar du dig av räntan?/claes hemberg

Spara vid låg ränta      Snitträntan     Pruta bolån

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer