Falsk aktierusning

Strålterapibolaget Scandidos stiger idag plötsligt och starkt. Det som tänt köpintresset tycks vara en aktieanalys. Jag letar och upptäcker att bakom analysen står en köpt rådgivare. Sådana analyser ska annonsmärkas, annars är de direkt vilseledande. Först på sista sidan i en 20-sidig analys hittar jag en rad där banken medger att de är ”certified advicer” till bolaget. Vad det nu betyder för vanligt folk. Nej, så borde det inte få gå till. Annonsmärk alla köpta analyser.

I morse nåddes spararna av en knapphändig men kategorisk aktieanalys under rubriken ”Strålande utsikter”. Det är ett starkt köp. Men jag blir misstänksam och söker efter samband mellan Scandidos och analysbanken Penser och hittar efter en stund ett gammalt pressmeddelande från oktober 2016 där det framgår att banken agerar rådgivare till strålterapibolaget.

Exakt vad som ingår Pensers rådgivningen är inte offentligt. Det brukar inte vara offentligt. Men sannolikt står det i avtalet att Penser ska ge råd kring bolagets information till ägarna och producera ett antal positiva analyser.

Men du vanlig sparare missar sannolikt Pensers verkliga roll som köpt analytiker. För du måste klicka på två länkar och rullar ned den 20-sidiga analystexten, upptäcker du att banken är certified advicer (gulmarkerat på bilden). Att de använder ett fackuttryck är hopplöst vilseledande. Lägg till att det är på engelska.

Varför inte skriva rätt ut: Vi har gjort anlysen på uppdrag av Scandidos?

Detta ska framgå på första raden i den så kallade analysen. Annars tycker jag att det är erbarmligt dåligt. För mig den här analysen rätt och slätt falsk vilseledande marknadsföring. För den är inte annonsmärkt!

Detta inser förstås inte vanliga läsare, utan för dem seglar analysen under falsk flagg.

Tyvärr tycks Penser inte vara ensamma. Flera analysbolag svävar i denna gråa zon. De säljer råd och låtsasanalys i samma paket, för att få uppdraget att agera rådgivare, som de egentligen är ute efter.

Förutom att sparare gör dåliga affärer när de litar på låtsasanalyser så förstör det svenska aktieköpares tilltro riktiga oberoende analyser.

Hellre låta Scandidos, eller andra mindre bolag, locka aktieägare på egna meriter. Bäst är förstås riktig köpanalyser. Men falska köpanalyser som inte är tydligt annonsmarkerade ser jag ingen anledning att läsa. De vill jag direkt varna för.

Sälj Scandidos och köp när de kommer med riktiga siffror, tänker jag. /Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer