Snitträntan mars: Spara 32 000 kr

Av Johanna Kull

10 apr 17

Share

(Johanna Kull) Våra bolåneräntor har stagnerat. Sedan snitträntorna infördes i maj 2015 har räntan, oavsett bindningstid, rört sig mest i sidled. Då var den rörliga räntan 1,58 %, idag är den 1,59 %. Skillnaden mellan banker är dock stor och det finns många tusenlappar att pruta hem för den som är jämför banker med varandra. 

Snitträntorna för mars visar att vi idag betalar 1,58 % för ett bolån med rörlig ränta. Det är närapå exakt samma som i maj 2015 då bankerna för första gången var tvingade att redovisa deras kunders snittränta.

Även på de längre bindningstiderna har räntan stått still. På bolån med 5 års bindningstid betalade vi i 2,06 % för två år sedan. Exakt samma som vi binder vår ränta till i dag i fem år.

Trenden med boräntor som fastnat, ser vi även i bolån med ett och 3 års bindningstid. Detta är dock ingen ursäkt till att inte pruta, mellan banker är skillnaden fortfarande stor.

Räntevinnarna hittar vi återigen bland Danskes kunder. De har nu betalat lägst ränta 18 månader i rad. I mars betalar de snitt 1,50 % för ett rörligt lån. Ränteförlorarna (Nordeas kunder)  betalar istället höga 1,66 procent. Skillnaden i räntekostnad blir därmed 3 400 kr per år för den som lånar 2 miljoner kronor.

Skillnaden mellan banker är än större på de bundna räntorna. Med 1,91 % erbjuder SEB lägst ränta på lån med 5 års bindningstid. 5 års-förlorarna hittar vi bland SBABs kunder som binder sig till höga 2,23 %. För ett lån på 2 miljoner innebär det 6 400 kr högre räntekostnad varje år, vilket på hela den femåriga bindningstiden innebär 32 000 kr mer till banken. Helt i onödan.

Mina tankar: Låt inte de historiskt låga räntorna göra dig räntenöjd. Att pruta hem 0,5 % är värt lika mycket i kronor idag som när listräntorna är högre. En prutning på 0,5 % sparar dig 5 000 kr per varje miljon du har i lån, detta oavsett om grundräntan är hög eller låg. Börja med att kontakta de banker som har lägst ränta på den bindningstid du tänkt dig.

Inspiration från proffs-prutarna: 

Prutade hem 22 000 kr      Pruta utifrån pruträntan     Erik prutade lånet till 1,05%

//Johanna Kull

 

Relaterade inlägg

Kommentarer