Lysa – en proffsig fondrobot

Fondroboten Lysa öppnar dörren för en enkel, billig och smart förvaltning. Den funkar säkert för pålästa och lite passiva proffs. Men för vanligt folk är tjänsten väl slank och saknar den trygga vägledande röst som krävs för att vanligt folk ska känna sig riktigt hemma. Den får klara lysande 4 av 5 fondkronor.

Fondrobotarna blir allt bättre. Utbudet blir allt bredare och nu märks också skillnaderna. Några siktar på att tjäna pengar snabbt och andra agerar mer långsiktigt med låga priser. I den senare kategorin hittar vi Lysa. Seriös, stark och lite opersonligt akademisk.

Lysa hittar helt rätt på ett snyggt sätt i några välkända vägskäl. Efter några få frågor får du riktig personlig rådgivning och på kontot får du en personlig fond. Ja, den bär din balans mellan räntor och aktie, avpassad efter din person och dina mål.

Aktiebenet består av 80% billig globalfond och 20% billig Sverigefond. Vanguard heter Lysas huvudleverantör. Det är mycket snyggt, för att tala sparsvenska.

Jag själv får först förslaget 80% aktiefond och 20% räntor. Efter en enkel justering av mitt svar på en får jag rådet 100% aktiefond.

I aktiefondbenet får jag sedan 80% billig globalfond och 20% billig Sverigefond. Det är enkelt och enligt en omfattande global forskning; enligt skolboken. Storartat bra.

Dessutom lovar de att städa på kontot med jämna mellanrum. De justerar balansen var femte dag om det sker några häftiga förändringar. Så att jag inte blir tjock i aktier eller överviktig i räntor. Kort sagt ett sparande att sova gott med.

ENKELT: kanske väl magert
Tjänsten är i grunden busenkel, rak, praktisk och snabb. Men det märks kanske allt för väl att det är vana finansmänniskor bakom tjänsten. Om du inte är en sådan själv, förstås.

AVGIFTEN: rekordlåg
Att betala superlåga 0,27%-0,38%. Jag har aldrig hört maken till lågt pris. Så lågt går det att komma med en helt digital lösning med fokus på urbilliga börshandlade fonder. Hurra, säger jag.

FOLKLIG: där har de en bit kvar
Ord som ”transparent”, ”white paper” och ”kapitalförvaltning” är ingenting som vanligt folk tror jag begriper eller lockas av. Det lär tvärt om avskräcka.

AVKASTNING: den som väl startar kommer att bli nöjd.
Det fyller ditt konto med olika börshandlade fonder. Det ger en effektiv, snabb och personlig förvaltning. Det ger också en snabb överblickbar service. Dessutom förklarar de för mig vad jag betalat varje månad. Detta borde alla i finansvärlden härma. En öppenhet som vinner förtroende.

Ja, vi talar om en riktigt självständig fondrobot. Den jobbar på helt själv! För den passive insiktsfulle, finns här ett bra bassparande. Men det är just också svagheten i själva tjänsten; för hur många är verkligen passiva och insiktsfulla? Å andra sidan gillar jag det. De flörtar inte med alla. Om Lysa blir lite mer folkliga så finns här utrymme för ett lite högre betyg.

Mer om sparrobotar, fondrobotar och pensionsrobotar.

Vilken fondrobot gillar du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer