Sparrobotar kan hjälpa och stjälpa

En rad spar- och fondrobotar vill locka oss att tänka nytt och större. Det kan öppna nya ögon och väcka till nya goda vanor. Dessvärre kan de även fälla krokben. Ett bra exempel är fondroboten Lysa. Ett varnande exempel är fondappen Tieless. Värstingen är Youple.

Nya fintechbolag har ofta rappa namn som Dreams, Lysa, Nowo, Opti och Tieless. Korta namn är viktigt när de ska synas som app i skenet på våra telefoner. De är också snabba, raka och rappa i tonläge och pedagogik. Allt det här kan revolutioner den ofta trista och tråkiga bankvärlden. Men har de tagit utmaningen för lätt?

De finansiella apparna och robotarna har ofta goda idéer. Vi kan spara när vi konsumerar. Vi kan få koll, utan att räkna. Och vi kan få fondråd. Det låter vettigt, men en sparapp måste ge mer än ränta, en pensionsapp får inte vara dyr och trygga fondråd får inte överraska. Då blir de hippa apparna inte mer än dagssländor.

Spara-robotar:
Nowo – inspirerande och ger en vettig blandfond för pengarna att växa i. Betyg 3/5
Dreams – rolig på gränsen till löjlig och pengarna landar på ett räntelöst konto. Betyg 2/5

Fond-robotar:
Lysa – riktiga råd, riktig förvaltning men inte så särskilt folklig. Betyg 4 av 5
Robosave
– folklig, enkel och trygg, kanske lite dyr. Betyg 4 av 5
Opti – ger bra råd och du kan välja. Placeringshjälp saknas. Betyg 3/5
Tieless – ger råd om börshandlade fonder. Fungerar, men deras ränteråd är farligt. Betyg 2/5

Aktie-robot
Sigmastocks -Inspiration för dig som vill provspara, men en prisfälla för nybörjaren med litet sparkapital.

Pensions-robotar:
Pensionera – dyr och trubbig men det finns genvägar. Betyg 1 av 5
Kollektiva fonder
enkel men onödig. Kollektivas fonder slår inte PPM-soffan. Betyg 2 av 5.
Pensionskraft
Hårdföra säljare och tveksamma produkter.  Detta vid senaste recensionen 2015, ny recension på gång.

Bolåne-robot
Youple är väntas unga låna till bristningsgränsen. Ett farligt val. Betyg 1 av 5.

På ett liknande sätt måste vi granska, testa och provköra alla nya fondappar, sparappar och fintechbolag. För alla är inte bra. Tieless gillar jag, med en stor nypa salt. Den har för många barnsjukdomar, än så länge och kan lätt få dåligt rykte som är svårt att tvätta bort. Detta fungerar dåligt när det gäller finansiella tjänster. Här ska ju folk stoppa in sina surt förvärvade pengar. Då måste appen funka direkt. Här finns inte den långa startsträckan och möjligheterna att testa sig fram. Å andra sidan hade appen fungerat kunde den ha etsat kvar kunder i många årtionden.

Vilka vill du att vi granskar?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer