Senaste tre årens rekordmånga nya bolag fortsätter att strömma till börsen. Vi kommer i år få ett fjärde rekordår, ser det ut som. Det roligt men även lite oroande. För kvaliteten varierar kraftigt och vi behöver några käpphästar för köp av dessa ofta okända papper. Nya bolag låter kanske lite lockande som att köpa en ny bil eller biljetten till en ny resedestination eller kanske en ny vårgarderob. Men nya bolag kan från första dagen bära på allvarliga skavanker och svagheter redan. Och här finns ingen returrätt.

Därför behöver vi vara lite extra skeptiska när vi tittar på nya bolag: 1) Leta upp minst en oberoende analys och 2) Köp vid flera tillfällen, är mina två viktigaste råd. Att lita på en stolt och glad vd duger inte. De är ju som vilka bilförsäljare som helst.

För när vi tittar närmare på utfallet av alla nya bolag så är resultatet inte lika imponerande som säljargumenten de spred veckorna före. Nya bolag klarar bara av att klättra bättre än börsen, när hela börsklimatet är starkt. Då lyckas ofta 6 av 10 bättre än börsen.

När börsvinden däremot är svag faller dessa nykomlingar tvärt om snart mer än börsen. Särskilt ser vi svagheterna hos de nya småbolagen. Större bolag klarar sig avgjort bättre. Småbolagen har ytterligare en fälla: när kursen faller och handeln dominerats av privatpersoner kan handeln snabbt helt försvinna. Du måste sänka din säljkurs kanske 20 % för att få sålt din aktie. Det är inte roligt.

Och eftersom vi inte vet vilken börs vi kommer att ha närmaste halvåret så blir nya bolag direkt mer av en gissning. Dessutom varierar utfallet kraftigt mellan de bästa och sämsta nykomlingarna. Det gör att vi hur som helst borde handla med måtta. Handla precis som vanligt vid flera tillfällen.

Gå inte heller på myten att du måste äga aktien första dagen på börsen. Tvärt om är de bästa affärer jag gjort i nynoterat, köp jag gjort efter några månader på börsen. När värderingen nyktrat till lite, jag hunnit läsa flera analyser och fler rapporter från bolaget. Nej, jag är försiktig med alla nynoterade svarta lådor.

Hur sparar du i nynoterade bolag?/claes hemberg