Europa är billigt och fallhöjden är begränsade, resonerade jag om i början på året. Även om två viktiga politiska val stod för dörren 2017. Nu ser valen ut att kanske bli startskott på något verkligen nytt. För redan första valet, det i Frankrike, kan bli över förväntan; en energisk före detta finansminister som tar över rodret i landet.

Frankrikes nästa president ser ut att bli deras tidigare finansminister Emmanuel Macron. Redan till helgen sker förval. Kanske kan det vara gnistan som tänder en ny syn på ekonomi i Europa. Han vill inte bygga murar utan göra Europa mer globalt. Samtidigt bromsar det kanske vågen av främlingsfientliga partier vi sett i Europa. Ifrån pessimism till optimism.

Europa har tyngts av politiska bråk sedan finanskrisen 2008. Deras centralbank ECB har tryckt pengar, men några stora reformer som stimulerar arbetsmarknad, forskning eller ny framåtanda, har åtminstone inte jag sett. Istället tycks USA med sin klart starkare tillväxt ökat gapet till gamla världen. Medan Europa tappat initiativet.

År 2017 blir nu det stora valåret med val i EU:s två jätteländer Frankrike och Tyskland.

Först ut är fransmännens presidentval. Den breda valomgången med fem kandidater sker redan nu på söndag. De som nu står vi startlinjen har hittills ganska splittrat stöd. Det kan verka oroande för den som vill ha en stabil utveckling i Europa.

Men huvudbataljen 7 maj lär stå mellan Macron och främlingsfientliga Marine Le Pen och i den mer personliga matchen har Macron en betryggande ledning. Och Macron har jag läst mycket gott om. Han står för en center-politik; både liberal och socialt ansvarstagande.

Macron har dessutom sin bakgrund som finansminister. Det kan bädda för en mindre skygg och mer offensiv ekonomisk politik, som fokuserar på inte murar, lås och hinder, utan utbyte, handel och tillväxt. Ja, kanske kan han bli en del av det startskott som Europa så väl behöver.

Europeiska bolag           Europafonder

Sparar du i Europa?/claes hemberg