Världens ekonomiska temperatur trevar nu från kylrummet till ljummet. Medelklassen i tillväxtländerna ger sig till känna igen. De konsumerar och exporterar, på ett sätt som märks allt tydligare. Medelklassen lyfter börserna. Det märks särskilt på de stora tillväxtländernas börser som i år ofta är upp 12-18 %.
När ekonomin i världen tvekar lite brukar börserna i tillväxtländerna backa i värde mer än överallt annars. De tål tydligen inte alls börsoro lika väl. För när lite oro kommer över världens stora investerare (som ofta finns i västvärlden) plockar de först hem pengar från fjärran länder.

Tvärt om så flyttar storinvesterare pengar till samma fjärran länder när vi uppfattar att börserna här hemma börjar bli lite dyra och samtidigt de fjärran ländernas börser ser lite oupptäckta ut. Detta har hänt årets första fyra månaderna, om vi tittar på resultatet på världens börser. Tillväxtländerna är återigen i toppen.

Polen och Indien har gått starkast. Kina och Brasilien ligger inte långt efter. Även Chile och mer etablerade Sydkorea och Singapore ligger i toppen.

Av 43 världsbörser pekar hela 39 på plus, visar en genomgång av Börsveckan.

Svenska börsen är i år upp några 4-5 %. Det är starkt för att vara årets första fyra månader. Ett helår brukar i snitt hur som helst landa kring 8 %.

Våra nordiska börser kämpar på mest i mitten kring 4-9 %. Förutom Norge som fortsätter att pressas av oljepriset.

Världens jumbos är hittills i år Grekland och Ryssland. I Grekland vet vi mycket väl vad det handlar om, där en ny debatt om utträde kan komma upp närmaste månaderna. Fallet i Ryssland beror mest på fjolårets uppstuds som nu tappat tempo. Några övertygande siffror om att Ryssland ska in i börsvärmen på riktigt har jag inte sett. Putins dystra utrikespolitik och invasionen av Krim, etsar sig kvar.

Mitt råd: spara i första hand i breda tillväxtfonder om du nu vill öka dosen tillväxtländer. Jag tänker primärt på Asienfonder, tillväxtfonder och frontierfonder. Asien platser här för de är så enormt stort. Smalare är fonder som spänner över Sydamerika, Afrika och Mellanöstern. För inte tala om smala länder fonder som Vietnam, Kina, Ryssland eller Brasilien. Det är överkurs för de flesta.

Världsekonomin tillbaka     Frontierfonder     Asienfonder

Vilka tillväxtländer sparar du i?/claes hemberg