Idag rullar de första rapporterna ut från våra svenska börsbolag; ABB, Axfood och Billerud m.fl. Är du beredd på hopp? Följer du systeraktier? Köper du på rykten och säljer på fakta? Här finns några enkla hörnstenar att ha med sig i sifferfloden.

Vad vi sett senaste veckorna är att industribolag stigit i graderna inför rapportperioden. Kanske får vi nu mer påtaglig känning av bättre världsekonomi. Men hur ska vi hitta rätt, är en vanlig fråga.

”Köp på rykten och sälj på fakta”, heter ett mantra bland börshandlare. Med det sagt ska vi snarare sälja när rapporterna nu kommer. Om fakta slår in förstås… Vi som inte köper och säljer varje vecka, kan däremot behöva tänka lite längre:

För vi som aktieägare kan behöva rusta oss lite för extra börskast kring rapporterna, när de mer kortsiktiga börshandlarna reagerar med ryggmärgen:

*Läs oberoende analyser. Det är förstås genvägen. Läs flera olika analytikers tankar och du får en bild. Läs gamla analyser redan nu så du enklare och mer rätt tolkar nya data som kommer.
*Följ systeraktier. Titta efter aktier som beskriver den bransch eller industri du själv sparar i. Idag får vi lite känning av industri (ABB), skog (Billerud) och spelbolag (Netent).
*Spana efter konjunkturen. Här kan ABB idag ge ytterligare fakta. Men visst behöver vi även lite siffror från gruvor, lastbilar och kullager för att få lite utblick.
*Läs vd:ns prognos. Titta inte bara på gamla fakta. Det är ju framtiden vi sparar i. Så läs extra noga vad vd:arna säger om framtiden.
*Läs inte bara vinster, utan jämför med förväntningarna. Det är lätta att hylla framgångar. Men om förväntningarna var hårt uppskruvade kan även ökad försäljning knäcka kursen.

Var med andra ord beredd på plötsliga kast om några 3-5 %, i just dina aktier. Det kan ju räcka med att en systeraktie idag ger sina siffror och du får se en reaktion på ditt konto. Eller att siffrorna ser starka ut, men raseras av utblickarna…

Och att köpa i rapportfloden blir lätt en chansning. Har du inte köpt före rapporten, så kan det var bästa att vänta några timmar och läsa på innan du trycker köp. Kursen kan slå häftigt på rapportdagen.

Nybörjaraktierna

Vilka aktiefakta följer du extra noga?/Claes Hemberg