Efter lunchen med H&Ms vd väntar jag mig att vändningen i H&M dröjer åtminstone ett år. I min egna folkaktieportfölj säljer jag därför hälften. Mina barn däremot rekommenderar jag däremot att behålla aktien. Och nybörjaren rekommenderar jag avvakta för att sedan ta en långsam start.

Hela 70 000 svenskar har köpt sina första H&M-aktier senaste två åren. Antalet ägare är upp med hela 25 procent. Det är enormt stark ökning med tanke på det pressade läge som aktien är i. Hur ska dessa och alla andra H&M-ägare nu agera? Vi behöver en plan.

Rutschbanan nedåt aktiekursen har förstås någon form av botten. Men var den är eller hur vägen dit ska bära, har vi ingen aning om. Den kan vara här på 216 kr, eller på 195 eller på 162 kronor (0%, -10 eller -25%).

Eftersom vi inte vet kan vi behöva tre olika vägar framåt. Utifrån dem ger jag sedan olika personer olika råd.

H&Ms aktie framåt:

Väg 1: Det vänder nu. H&Ms gedigna satsningar börjar redan visa sig på allvar i nästa rapport. Aktiemarknaden jublar och plötsligt tror aktieköparna att bolaget har en snar möjlighet att återkomma till tillväxt igen. Nu kan tillväxten dröja, men vi vet hur aktiemarknaden kan ta ut segrar i förväg.

Väg 2: Det vänder om ett år. H&Ms gedigna satsningar börjar ge resultat, men aktiemarknaden tvekar. Resultatet blir aldrig så starkt som förr. Bolaget får mer en normal tillväxt och en normal värdering. Kursen ska ned ytterligare 10% för att sedan kunna stiga mer försiktigare än tidigare.

Väg 3: Det vänder senare. H&Ms satsningar får inte önskade resultatet. Konkurrenter växer ifrån dem. H&M lämnar rollen som tillväxtbolag för att bli mer av en stabil utdelare. Men då ska värderingen ned 20-30 %. Och kursen kommer att ha en trög framtid efter det.

Råd till H&M-sparare:

Ointresserad H&M-sparare: Sälj hälften av dina H&M. Vändningen kan dröja många år, och även om den kommer behöver den inte bli stark. Välj breda Investor eller Industrivärden så länge. Och du tål en H&M-olycka bättre. Återkom om två-tre år och gör ny bedömning.

Råd till nybörjare: vänta med H&M. Du kan bli besviken i många år framöver. Välj breda aktier istället som Investor eller Industrivärden. Där behöver du inte vara aktiv.

Råd till barn: De ska spara länge. Spara inte mer i H&M just nu. Om du har mer än 10 % så halvera. Kom tillbaka om tre år och gör en ny bedömning.

Råd aktieintresserad: du som är aktieintresserad och handlar flera gånger varje år. Sälj hälften av din ”normala H&M-kvot” och återkom om några kvartal, för att se vilken väg bolaget tar; du kanske ska halvera igen eller dubbla.

Hela bilden av nya H&M kommer vi inte se eller förstå närmaste året. Den stora omställning som H&M gör nu: från butik till nät+butik, är inte gjorde i en handvändning och hela bilden tar flera år att få ett grepp om. Stressa därför inte in eller ur H&M. Men skaffa dig en plan eller en karta. Annars vet du inte om du är på rätt väg.

Hur agerar du i H&M?/Claes Hemberg