Nya börsbolaget Annexin föll 64% första dagen på börsen, rapporterar de på sin hemsida. Något liknande har jag aldrig hört talas om. ”Jag är besviken men inte förvånad”, säger VD Annette Colin Lövgren. Bolaget och dess rådgivare har missat något väsentligt när förhoppningsbolaget kraschar direkt. Nu gungar marken under bolaget som redan om några kvartal behöver mer pengar. 

Första börsdagen är möts köpare och säljare på riktig öga mot öga. För forskningsbolaget Annexin Pharma blev det en kallsup.

Annexin producerar ett protein till forskningsindustrin. Men deras kunder är inte på banan och bolaget ger inte vinst, utan redan om ett år behöver de nya pengar från sina aktieägare. Denna balansgång mellan dröm och pengabrist är typisk för bioteknikbolag.

Under onsdagens premiär blev kursen däremot katastrof. Säljarnas önskade börsvärde på 50 miljoner kronor fick direkt se den sjunka till 30. Mitt i all stress rapporterar till och med bolagets hemsida fel. De säger att kursen är ned 64%. Men ska vara 41%.

När jag ringer och frågar vd varför kursen faller så drastiskt. Har något särskilt hänt?
”Nej, inga nya fakta eller siffror motiverar nedgången. Jag vet inte varför kursen faller så. Samtidigt är jag inte förvånad. Många bioteknikbolag har haft svårt på börsen första dagen.”

När kursen då faller skarpt redan första dagen så visar det på en misstro mot bolaget. Det är en katastrof för bolaget. För sannolikheten att någon ska vilja vara med och pytsa in mer pengar i bolaget om bara några kvartal sjönk drastiskt under onsdagen.

Aktiemarknaden reagerar som rädda för rädsla. Det är i sin tur typiskt för forskningsbolag. De behöver pengar, men har ibland väldigt lite på fötterna för sin dröm.

För aktiespekulanter handlar är det enkla rådet att köpa med pyttesmå pengar i pyttesmå bolag. Eftersom du snart kan behöva pytsa in mer pengar för att hålla bolaget flytande.

Plötsligt framstår bolagets värde som nära noll. I plånboken har bolaget så mycket pengar att du får själva bolaget närmast gratis. Även detta är inte konstigt i bioteknikvärlden. Bolagen behöver ta in pengar för att överleva. Då sväller plånboken. Och får de samtidigt ett kursvind emot sig så kan bolaget få ett ”minusvärde”.

För Annexin är nu situationen jobbig. För redan om 3-4 kvartal behöver bolaget ta in nya pengar. Och vem vill stoppa in pengar i ett bolag som inte lyckas inge mer förtroende än att första dagen krascha 64% på sin egen hemsida.

Mitt råd: 1) Köpa bara för pyttesmåpengar i pyttesmå bolag. 2) Var beredd att stoppa in mer pengar flera gånger. 3) Utgå från att även vällovlig forskning kan katastrofmisslyckas.

Hur sparar du i bioteknikbolag?/claes hemberg