Skeptisk privathandel

Privatpersoner är inte övertygade om att konjunkturen ska komma. De mer handplockar aktier utifrån nostalgi och intresse. På säljsidan däremot märks mer noggrann urskiljning. De säljer i misstro eller på grund av bra vinster. 

Köpsidan

H&M fortsätter locka på ett smått obegripligt sätt. Aktien firar nu tio år i sidled. Visst har familjen Persson råd att köpa osäkra tiden. Men Svensson har lite annan ekonomi och borde tänka mer försiktigt.

Första gången aktien passerade dagens nivå är april 2007. Vi ser fler köp och rekordmånga nya ägare. 7% fler H&M-ägare bara i år är makalöst mycket. Det har mattats lite och är bara upp 1% senaste månaden. Kanske är detta en nyvaken skepsis vi ser?

Autoliv är industrikändisen som gått i sidled i två års tid. När hoppet om bättre konjuktur har tänts som köper svenskarna allt mer. Hos oss har antalet aktieägar dubblats senaste året.

SCA omstyling gillar folk. Spararna gillar kända bolag som gör omtag. Vi har sett det i Electrolux, Securitas och många fler. Här får köparna både trygghet i en känd affär och uppsidan efter nya grepp.

Skanska fick kraftigt fler ägare i slutet på förra året. Trumpeffekten var tydlig. Men frågan är om investeringarna kommer snart eller senare. Här finns utrymme för besvikelser.

Mindre bolag som Tobii, Dometic och Ekornes är på gästbesök på topplistan. De har olika tillfälliga ursäkter till gästspelet. Snart är de borta igen. När intresset för större bolag hämtar sig något.

Strax utanför köptoppen hittar vi ABB, Ericsson, Kinnevik, Astra…

 

Säljsidan

Kritiserade bolag toppar säljsidan: Nordea, Hexagon och Fingerprint. Privatpersoner vill inte ha tveksamma bolag i portföljen. Antalet ägare i Fingerprint är däremot upp.

Alla storbanker säljer spararna. Det är sannolikt nöjda efter bank-uppgången senaste månaderna.

Sedan har spararna även tagit hem korta vinster i favoriter som Volvo, JM, Sobi, Cellavision.

Vad köper och säljer du?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer