”Sydafrika det nya Kina”

Sydafrika kan bli det nya Kina. Egypten har sett många spännande börsnoteringar senaste året. I Kenya avvaktar ekonomin lite nu, de brukar bli så inför nyval. Det är några av många frågor när Karin Fries, Afrikaförvaltare och jag träffas över en lunch.

Senaste året märks ett ökat intresse för att investera i tillväxtländer. Senaste kvartalen har det tilltagit ytterligare. När exakt detta märks i börskurserna är svårt att veta, men det är dags att hålla utkik, läsa på och förstå. Idag går 1/6 svenskarna nysparande i fonder till tillväxtländer.

”Afrika är inte ett land, utan 53″, ryter Karin Fries, när hon och jag stämmer träff på Bagdad Café i Stockholm. ”Den stora majoriteten av länderna har haft framgångsrika demokratiska val”. Karin är nog den fondförvaltare jag träffat som talar mest samhällsfrågor. Sedan kan hon rulla bolagssiffror också förstås, men hon börjar med en gedigen samhällsanalys.

Sydafrika är det som upptar Karin Fries mest just nu. De har den bredaste och mest internationellt erkända börsen på kontinenten. Dessutom har de en bred, ung befolkning och en ny modern grundlag. Landet kan utan tvekan bli den stora motorn på den afrikanska kontinenten. Men det finns grus i maskineriet.
”Sydafrika tillhör ett av länder där grundlagen är långt mer modern än landet. Det brukar vara tvärt om. I Sydafrikas fall är det en fördel. Det bygger stabilitet, även om tolkningarna ofta blir en het debatt. Just nu bromsas de däremot av politiska tvister”.

Landet lider av korruption, enorm arbetslöshet och politisk turbulens. Landets politiska ryggrad ANC har rasat i förtroende dramatiskt senaste tiden. Det bäddar för förändring.

”De avslutar nu den nuvarande presidentens Zumas era. Om ersättaren blir en modern politiker och vi får se reformer i framför allt arbetsmarknaden, så skulle de många unga och en stabliare världsekonomi kunna sätta fart på ekonomin. Sydafrika kan bli det nya Kina.”

Idag har Sydafrika enkelt uttryckt kilopriset på börsen (PE-tal) 12. Det låter kanske billigt, men bolagen eller miljön är annorlunda. Därför beskriver Karin 12 mer som ett normalpris.
”Bolagen i Sydafrika är samtidigt långt ifrån lokala, hälften av produktionen exporteras. Så bolagens utveckling beror på långt mer än politiken bara längst ned i söder.”

Egypten är en annan av Afrikas 4 ekonomiska hörnstenar. De har på ett liknande sätt politisk turbulens och stor arbetslöshet bland unga.

”En flytande valuta och färre konstlade subventioner öppnar nu för en mer sund ekonomin. Tilltron märks också i många nya börsnoteringar bara de senaste året. Både hälsobolag, sjukhus och konsumentbolag har sett nått börsen.

Fries är påfallnade positiv till Egyptens ekonomi. Återhämtningen går däremot inte fort, utan kräver tid.

”Egypten är på väg tillbaka. På lång sikt är det riktigt spännande. De skulle kunna bli Europas nära och billiga tillverkningsland.”

Kenya, också en av de fyra afrikanska hörnstenarna, har val i höst. Det märks redan ett mer avvaktande ekonomiskt klimat. När nästa president har valts väntar sig Karin fler ekonomiska satsningar. Och Karin visar prov på hur aktievalen kan se ut på mer unga börsmarknader.

”Här har jag hittat stabila energibolaget Kengen, som med 90 procent vattenkraft och termoenergi har en stabil vinst och utdelning. Safarikom med mobila betalningar gillar jag också. Det är stabilt. Samtidigt undviker jag exempelvis banker, vilka kan få problem när politikerna vill reformera ekonomin.”

Att handla aktier på de afrikanska börsen är däremot inte helt lätt. Volymerna i aktiehandeln är ibland försvinnande små. Det låter som att handla småbolag i Sverige.

”Volymerna kan vara så små att det tar flera veckor att köpa på sig en rimlig post. Ibland går det inte, då får jag välja ett annat bolag. Tvärt om kan jag inte eller sälja när jag vill, utan måste vara mer långsiktig”.

När andra förvaltare snabbhandlar aktier och på bara några veckor göra många små vinster är det ingenting som upptar Karin Fries tid. Hon fokuserar på de stora förändringarna.

”Jag köper aktier för att äga i många år. Sedan sätter jag förstås upp mål för varje aktie, så att den ibland tar kortare eller längre tid att nå. Men målet är många år.”

Mitt råd: Afrika växer nu från råvaror till tjänster och service. Det är ett viktigt och spännande steg. Afrikafonder är idag därför en liten och snabbväxande del av världsekonomin. Befolkningen grundar för att rollen kommer att växa ordentligt. Exakt hur och när vet vi inte. Därför är lilla 5-10 % Afrika på fondkontot ändå en storsatsning. Och spara då minst 4-5 år.

Starkare världsekonomi      Uppsving tillväxtländer     Afrika växer mest

Sparar du i Afrikafonder?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer