Köper Volvo och SCA

(Folkaktieportföljen) Världsekonomin ser allt starkare ut. Det visar sig inte minst i rapporterna från våra stora bolag som offentliggörs i veckan. Efter en för avvaktande start så tar Folkportföljen in både Volvo och SCA. Det är förutom konjunkturaktier dessutom två uppdelnings-tänk. Pengarna fanns som kontanter, så ingen försäljning behövdes.

Efter årtionden med hopslagningar har vi senaste tio åren sett renodlingar som allt vanligare börstema. Tänk särskiljandet på Haldex och Concentric eller Hexpol och Hexagon, som gynnade bägge. Plötsligt kan VD:n fokusera och renodla. Alla uppdelningar är inte lika tydliga. Sedan Electrolux och Husqvarna skildes åt har den förste är den utvecklats dubbelt bättre börsen senaste tio åren. Husqvarna däremot lever precis om till börsens nivå.

Nu väntar Volvo och SCA. Från bolagen märks en iver och glöd att verkligen utveckla bolagen vidare. Volvo talar om att dela upp lastbilar och anläggning. Lägg till urstädningen och nu starkare konjunktur. Uppgången på rapporten under tisdagen var en smakstart för portföljen. Men även efter detta är aktien antagligen köpvärd. Jag ser fram mot ett långt innehav med åtskilliga 10%-enheter till. En aktieanalys.

SCA är spännande på två sätt. Dels lockar uppdelningen av bolaget. Det ger två väldigt olika bolag, som brukar gynna bägge. Konsumentdelen gör mig mest nyfiken. Vi har inte så många konsumentbolag på börsen. Lägg till att konjunkturen stärks. En aktienalys.

Folkaktieportföljen har i år annars utvecklats riktigt trögt. Sidled är svagt på en börs som stiger. Plus 2 % är svagt när börsen är upp 9 % inklusive utdelningar. Men jag kan bara medge att jag varit långt mer försiktigt avvaktande än snittet. Konjunkturpapper i portföljen Trelleborg, Swedol och Hexpol har också betalat sig bäst. De är upp både 30 och 40 procent i portföljen. Men vad hjälper det med ”trygga” sänken som H&M, Nobina, Scandi Standard och Novo Nordisk, vilka inte alls hängt med. Senaste valet att sälja halva H&M och köpa Volvo var en fullträff…

Får se hur länge vi står ut med Scandi Standard, Novo och Nobina. Novo har hämtat sig senaste veckorna, men belastar fortfarande portföljen med -3%. Men dessa försiktigare papper kan ha hemskt motigt om konjunkturen tar fart, så kanske fler av dem  borde få lämna, om vi nu ska ta erfarenhet av årets första ”för försiktiga månader”.

Att Ericsson föll på rapporten var ingen kioskvältare. Siffrorna var svagare. Å andra sidan understryker vd återigen att någon emission inte ligger i korten. Det gör att jag kan vänta ett tag till. Posten är +8% i portföljen och nu borde väl nya vd:n ha städat ut surkarten, tänker jag.

Vilka aktier väljer du nu?/Claes Hemberg.

Relaterade inlägg

Kommentarer