Boräntorna – bankernas följa John

Av Johanna Kull

09 maj 17

Share

Boräntorna är alltmer lika. Skillnaden mellan banken med högst och en med lägst 3-månaders ränta har minskat med två tredjedelar på två år. Det ställer nya krav på såväl beslutsfattare som oss bolånare. 

Snitträntan, den räntan som kunder i snitt får betala för nya lån som getts ut under månaden, har bankerna nu varit tvingade att redovisa i två år. Tanken är att det ska öka transparensen och ge oss ett nytt vasst verktyg att använda i förhandlingen med banken. Det fungerar till hälften, men har tyvärr också lett till en annan mer oönskad konsekvens. Bankerna erbjuder nu i princip samma räntor. Skillnaden mellan högst och lägst 3-mån ränta har minskat från  0,46 till idag 0,15 %.

Bankernas taktik är tydlig. Inte sticka ut åt något håll, utan istället lägga sig bekvämt i mitten. Erbjuda en ränta som är tillräckligt konkurrenskraftig för att inte fler kunder ska lämna, men inte heller ”onödigt” låg därmed tappa lönsamhet. Denna taktik fungerar har hittills fungerat utmärkt, ingen av de stora bankerna är ju intresserade av ett priskrig. Varför skulle de, de tjänar ju redan idag miljarder på bolånen.

Beslutsfattarna borde: Kräva att bankerna redovisar snittpriserna bättre. De ska inte gömmas bakom fem olika länkklick utan tydliga hänvisningar. Nej de bör framgå tydligt på hemsidan och även redovisas vid varje kundmöte där bolån är på agendan.

Spararna borde: Nöjd dig inte med att passivt betala sittpriset, ge dig ut på räntejakt. Pruta, jämför och var beredd på att byta bank.  Är det någon utgift som förtjänar några minuter av din tid är det ditt bolån.

//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer