Stoppa galna bolånevinster

Sedan några år har vi varje kvartal fått höra om bankernas bolånevinster. Det är Finansinspektionen som räknar och rapporterar. Idag är det dags igen. Om bara några är är det inte konstigt om bolånevinsterna är uppe i över 100 mdr. Om inte kraven stärks.

2008 var det billigast att vara bolånare. Räntan var inte låg, men bankernas vinstmarginaler var låga. Så vinsterna och därmed ditt pris var som lägst.

Det var som att bankerna inte upptäckt de möjliga vinstmiljarderna i dessa lån. Sedan dess har deras vinster rakat i höjden från 5 till 45 mdr på bara bolån. Det hälften av bankernas miljardvinster i fjol.

Sedan 2008 har bankernas marginal ökat från 0,2 till idag 1,73. Det är åtta gånger höger vinstmarginaler än för tio år sedan.

Inspektionen har hjälpt konsumenten med att öppet redovisa bankernas vinster. Men jag är tveksam till att spararna förstår dessa siffror. Inspektionen har dessutom ställt krav på offentlig snittränta. Det har hjälpt lite. Men sannolikt måste mycket till.

Inspektionen borde kräva att alla banker måste redovisa sina snitträntor vid varje bolåneförhandling. Då skulle vi få fart på prutarna.

Prutade hem 22 000 kr   Pruta utifrån pruträntan   Erik prutade till 1,05%     Prutskola

Vilken vinst är okej?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer