Snitträntan april: Räntan nära stilla

Av Johanna Kull

09 maj 17

Share

Svenskarna betalar i snitt 1,59 procent för sina 3m-bolån. Det är en ökning med 0,01% Räntehöjningarna som storbankerna varnade för i början av året har ännu inte synts till ens med kikarsikte. De har ropat i onödan för vargen i ränteskogen. Men inte heller har senaste månadens räntesänkningar gett någon effekt ännu. Det förväntar vi oss dock framöver. Allt annat är ett underbetyg.

Snitträntorna för april visar att Danske banks kunder återigen är vinnare i boränte-racet. De har haft lägst ränta 19 av de 24 månader sitträtan presenterats hittills. Det motsvarar smått osannolika 80 procent av tiden. Att ingen annan bank utmanar Danske om kunderna är ett smärre mysterium. Alternativt beviset på hur trögrörliga bolånekunder tyvärr är.

På rörliga bolån (3 mån) betalar Danskes kunder i snitt 1,59 %. Nordeas kunder har dragit nitlotten och betalar dyra 1,68 %. Det innebär en skillnad i räntekostnad på 1 800 kr per år vid ett lån på 2 msek. Helt onödiga pengar att skänka till banken. Ge dem hellre till dina barn.

Tre banker, SBAB, ICA och Ikano har senaste månaden sänkt sina rörliga listräntor med 0,1 %. Bra, med det finns utrymme att sänka mer. Hur som helst så har dessa inte fått effekt ännu, men tack vare sänkningen väntar vi oss något lägre snitträntor nästa månad.

Tyvärr prutar idag färre än hälften av alla bolånare. Det är sannolikt de redan låga räntorna som gjort oss lite räntenöjda. Synd! Här måste vi inse att en rabatt på 0,5 % är värt lika mycket oavsett om listräntan är hög eller låg. Du sänker din boendekostnad med hela 10 000 kr per år om du har snittlånet på 2 miljoner.

Dessutom måste vi förbereda oss på att om några år kan räntorna vara överraskande dyra igen. Det leder in oss på den andra stora frågan gällande boräntor. Ska man välja bundet eller rörligt?  

Hos flera banker kan du idag få en lägre ränta om du binder dina lån på 3 år. Det är bra, självklart ska du få rabatt om du lovar bort dig till banken. För det kostar ju faktiskt dyra pengar att att bryta ett bundet lån och en förändrad livs-/boendesituation kan vi ju inte alltid planera för. Hos konsumenternas kan du se vad det skulle kosta dig att bryta ditt bundna lån.

Men visst, får du ett bra erbjudande och en bunden ränta i nivå eller under den rörliga, då kan du fundera om om det kanske är värt den försäkringen. Men att betala mer för att lova bort mig till en viss bank, det är i alla fall inte jag intresserad av.

Pruta utifrån pruträntan    Snitträntan väcker prutare      Pruta hem 22 000 kr

Har du använt snitträntan?//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer