Mindre Trump. Mer lugn

Intresset för uttalandena från USAs president rasar i snabbt tempo. Det minskar samtidigt oron för tråkiga överraskningar och plumpa utspel. I slutänden kan detta ge utrymme för mer verklighetsförankrad politik i USA från mer etablerade politiker.

Första veckan på jobbet så snittade hans fans på 150 000 gilla per tweet från presidenten. Nu är nivån ned till en tredjedel eller 50 000. Trump har däremot inte minskat sitt twittrande.

Politiska bedömare beskriver hur Trump inte bara misslyckats med att engagera politikerna i hans politik, utan också får allt mindre uppmärksamhet för sina utspel. Detta i sin tur minskar hans möjligheter att genomföra sin politik. Istället väntas traditionella politiker i kongress och senast ta mer egna initiativ, vilket borde borga för en mer förutsägbar och hållbar politik.

Under maj väntas budgeten för nästa år läggas fram. Ska Trump har en minsta chans att påverka den så har han bråttom. Eller så kan vi på allvar börja hoppas att hans handelshinder, straffskatter, murar och hot mot Kina och FN inte blir av.

Vad väntar du dig av Trump?//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer