Börsen är rekordlugn. Efter fjolårets tre kallsupar är börsen på sitt lugnaste humör sedan över ett årtionde. Det säger oss att många är överens om vad börsen är värd och många sover gott om natten. Kanske för gott.

Ja, njut av den lugna börsen. Egentligen vill vi ju att börsen svänger lite grand. Annars kan vi inte se pengar växa. Samtidigt vill vi inte att det svänger för mycket. Sådana dagar kommer är alltid tillbaka.

Det är lite som en gunga som hänger under trädet. Vi vill ha roligt men inte bli åksjuka. Lagom svängar är bäst. Det är detta skräckindexet VIX handlar om.

De värsta dagarna jag kan minnas är kring finanskrisen och Volvoaktien. Vixen låg på 78… Utan minsta nyhet föll Volvoaktien först ned 5% för att sedan sluta plus 18%. Kalabalik är ett lugnt ord i sammanhanget. Alla stod på nålar.

Problemet när alla står på nålar är att ingen törs äga aktier. Det är lite konstigt egentligen, eftersom de flesta av oss sparar med många års horisont. Långsiktigheten försvann plötsligt. I börsröran med många säljare och många korta spekulanter så hoppade kurserna istället väldigt vimsigt. Bara det gjorde fler åksjuka och sålde.

Idag däremot är börsen på lugnaste humör på över tio år. Kursen i Volvo rörde sig igår 1 kr eller 0,6%. Den stabila börsen är däremot inget löfte framgent, utan bara en beskrivning av historien senaste åren, månaderna och dagarna. Vix är bara en backspegel.

Efter år av oro kring Brexit, Grekland, Kina och Trump så har vi fått goda siffror kring världsekonomin, rapporterna föll väl ut, centralbankerna är förutsägbara och nu senaste dagarna vet vi att Frankrike får en konstruktiv president. Det gör att börsen blir filbunke.

Ändå vet vi att överraskningarna kommer. Frågan är bara vilken kalldusch vi får. Kina kan skapa oro i kinesiska havet. Ryssland kan invadera ytterligare en granne. Centralbankerna kan göra bort sig. Mellanöstern kan brisera igen. Trumps löften kan falla ihop som en sufflé. Indien kan gå i baklås. Europa kan komma i ny kris. Svensk bobubbla kan…

En sak är säker; den rekordlugna börsen kommer inte att bestå. Och vi som sparare kan bara hänga med. Att hoppa av bara för att det skakar är ingen bra idé. Då hoppar vi ofta i exakt fel läge. Utan ha 1) rätt pengar på börsen och 2) rätt pengar på sparkontot. Så tål vi börsoro.

Att köpa försäkringar med börsoro är inte heller någon bra idé. Du köper ju i verkligheten inte ett paraply mot snöstorm, utan du stannar inne. Det är sannolikt bästa metoden också i börsoväder. De som experimenterar lite kan lägga en liten slant i björntjänster som tjänar på börsras. Men det är överkurs för 99 av 100 sparare.

Istället rätt pengar på börsen det bästa säkerhetsbältet när det blåser till.

Vilken blir nästa oroshärd?/Claes Hemberg