Hos Fair Investments får lunchgästerna lära sig att se upp för dyra dåliga fonder. Det är bra. Dessutom har jag där lärt mig hur du kan göra billiga fonder väldigt dyra, med hjälp av provisioner. Det tror jag inte vanliga sparare ser igenom. Inte så rättvist ”fair”, tycker jag. Dessvärre är han inte ensam.

En telefonsäljare bjöd i torsdagskväll in mig till en utbildning om ”Finansbranschen bakom kulissen” hos Fair Investments, på Humlegårdsgatan 20. ”Det handlar om fula knep och okända avgifter”, lovar säljaren som om det vore reklam för en skräckfilm. Så illa blir det inte.

Gästerna bjuds på wrap och vin och ”kostnadsfri utbildning i ett trångt konferensrum. 12 personer med snittåldern 70 år är inbjudna. Dagens lunchsäljare Daniel Gecer på Fair investment presenterar sig som mångårig från SEB. Hans kritik mot dem är också benhård. Han säger att en av SEBs strategifonder tar 40% av avkastningen i avgift.

”De anger en låg målavkastning på 2% för att kunna ta ut mycket eller 1,5% i avgift. När fonden egentligen avkastat 3,5%…”

Andra aktörer får också kritik.

”Söderberg & Partners med sina Trygghetsfonder i ett skal på Folksam är det dyraste jag stötta på. Cerberus med sin Atlasfonder ger också väldigt dyra upplägg”.

Gecer talar faktamässigt om dyra aktiefonder, bleka blandfonder, fallande räntefonder och aktieobligationer. Han talar också om värdet av lågprisfonder och konton utan avgift. Här finns inget att anmärka.

Men vad tjänar Fair pengar på? Det hinner Daniel Gecer inte riktigt komma in på, trots 57 minuters ”utbildning”. Gecer säger bara i förbifarten. ”Vi tar bara en fjärdedel av din avkastning i avgift”.

Du som sparare kan alltså bli avrådd en fond som kostar 1,5% för att hos Fair Investment få en börshandlad fond som kostar ofta 0,2% per år. Det låter ju bra. Problemet är att de tar ut en årlig provision på 1/4 din vinst. Och får du rådet att välja en vanlig global eller Sverigefond, som kan ge 8% så plockar Fair varje år hem en provision på i snitt 2%. Hur rättvist (fair) är detta?

Fairs retorik kring avgifter är lätt att bli vilse i. ”Fair Investments tar ut 25% i provision med SEB strategifond som tog ”40% av avkastningen i avgift”. Det är minnesbilden som Gecer ger publiken. Men då jämför vi päron och äpplen. SEBs fondavgift på 1,5 är billigare än Fairs provision snart kan kosta både 2 och 3% beroende på börsutvecklingen.

Se också upp för Fairs aktieförvaltning. Den har en inlåsning och vill du ta ut pengarna första året så kostar det 3%. Inte heller särskilt ”fair”… i min bok. Då är nog deras aktieråd farligt nära de fula knep som de varnade för i inbjudan… Hela tiden lär säljaren/rådgivaren här hävda att hen faktiskt ger råd värda pengarna. Och de dyraste han jämför med kan ju kosta det dubbla eller 4-5%, men att göra billiga fonder dyra, är en sport som tyvärr allt fler ägnar sig åt.

Mitt råd: Den sparare som inte själv kan välja billiga fonder kan här lätt råka på råd om billiga fonder, men med mycket dyrare slutgiltiga avgift. Nej, varna gärna vänner och bekanta och visa dem några lågprisfonder rakt av istället. Enklaste modellen är; Ha 9 av 10 sparkronor i billiga SPP, DNB eller Swedbank Global (0,2-0,3%) och resten kontant.

Vilka fula skräckråd har du att varna för?/Claes Hemberg