Grattis på 17e maj. Men norska börsen har haft kämpigt. Senaste tio åren är den fortfarande -4%. Kometen är Danmark och Stockholm med är mer nära världsindex. Jumbon är Finland på -9%. Kanske ska vi istället titta efter Nordenfonder. De är många gånger ofta starkare än Sverigefonder. 

Norden uppfattar vi gärna som enhetlig och lika. Men börserna och ekonomierna spretar väldigt.

Danmark har mest handelsbolag och läkemedel vilket varit bra aktieblandning i en svag världskonjunktur och börsen är upp hela 122% senaste tio åren.

Sverige med industri och bank har haft lite mer motigt men är på plus 44%.

Norge domineras av olja, oljeservice och lax. Oljeprisets nedresa säger allt. Breddningen inom solenergi och tech märks inte bland de stora bolagen på börsen. Det har givit -4% och landet har fortfarande -14 för att nå sin historiska topp.

Finland har sin skog och industri, men inte lyckats ta för sig på exportmarknaderna, utan tuffar på med sina -9% senaste årtiondet.

Nordenfonder kanske är svaret. Här får vi en blandning av det bästa. Handelsbanken Nordenfond har exempelvis givit 88% senaste tio åren. Det är dubbelt bättre än vanliga Sverigefonder.

Bland nordiska aktier har jag genom åren ägt Novo Nordisk, Vestas vind, lax i Norge, tomburkarnas Tomra och Fortum. Numera har jag mer USA-aktier när jag köper utanför Sverige.

Vad väljer du i Norden?/Claes Hemberg