Facebook 5 år på börsen: Historiens mest uppsnackade börsnotering slutade i kursras. Sedan fick de ordning på intäkterna och kursen är nu upp 369%. Svenska sparare lyckades undvika första raset. Och senaste två åren har intresset bland svenska aktieägare vaknat. Antalet ägare är upp 3 gånger till 5 000 personer och Facebook är idag svenskarnas 8e mest ägda aktien i USA.
Intresset var hysteriskt den 14 maj 2012. Priset sattes till 32 dollar. Först kurserna pekade på en öppning kring 39 dollar. Men bolaget saknade vinster och den mobila tekniken som skulle skapa intäkterna hade inte prövats än. Ändå valde bolaget att gå till börsen.

Värderingen var upptrissad. Antalet köpintresserade var upptrissat. Hela 500 000 svenskar sa veckan före att de var intresserad att köpa aktien, enligt Sifo.

Börsens teknik kraschade under överbelastning vid noteringensstarten. 17.31.53 gjorde de första svenska sparare sitt FB-köp. Det tog flera dagar att reda upp.

Månaderna som följde föll Facebooks aktiekurs. Bolaget var inte riktigt moget för noteringen. Problemet var bolagets annonsintäkter. Om de fick annonser i mobilerna att fungera skulle de kunna gå med vinst, var hypotesen. Först ett halvår efter noteringen började mobil annonsering fungera. På vintern bottnade aktiekursen på 17.50. Det var minus 45% från noteringen.

Facebook är idag pionjären inom mobil annonsering. Något som hela digitala världen fortfarande försöker lära sig. Och redan flyttar Facebook blicken till film. De härmar Snap och rullar nu ut en jättesatsning. Techanalytiker jag pratar med säger att Facebook och Google kommer dela upp världens annonsering emellan sig…

Men det finns också orosmoln. Stora pengar har investerats i techbolag senaste åren. Kurserna har stigit som raketer. En sättning på börsen kan slå hårt mot tech-aktierna. Men de som tjänar bra och har stabil intjäning för förstås mer tåliga.

De gillar Facebook

Gillar du techaktier?/claes hemberg