Vi missar största jämförelsepriset

Bara 1 av 20 svenskar använder snitträntorna när de prutar livets största utgift; bolånet. Trots att det nya jämförelsepriset nu funnits i två år, visar färska Sifosiffror. Snitträntan når uppenbarligen inte svenska konsumenter. Finansinspektionen måste ställa högre krav på att bolånebankerna redovisar uppgifterna enklare och tydligare vid varje nytecknat avtal.

Bankerna vill gärna lyfta fram sina listpriser när de säljer bolån. Men sedan två år, i maj 2015, kräver Finansinspektiononen att alla banker offentliggör vad alla bankernas bolånare faktiskt betalar: snitträntan. Den 5:e vardagen i varje månad ska den finnas på bankernas hemsida. Tanken är ett jämförelsepris som ger konsumenten en bättre bild av sina olika alternativ.

Men endast 5% av svenskarna använder snitträntorna i kontakten med banken, trots att hela 60% av svenskarna har bolån. Därmed är det färre än 1 av 10 bolånare som använder snitträntan. Det är samtidigt stora skillnader mellan olika grupper. De med hög inkomst använder snitträntan fyra gånger oftare än de med låg inkomst. Män är också betydligt mer engagerade än kvinnor. Återigen är det ett tecken på att myndigheten måste ta större ansvar att föra ut fakta direkt till medborgarna.

En stor orsak till att snitträntorna inte används är att de är svåra att hitta. Bolånebankerna är duktiga på att gömma uppgifterna. De saknas i broschyrer och ligger ofta på särskilda sidor på nätet, långt ifrån vanliga listpriset,som bankerna gärna lyfter fram.

Endast 2 procent av svenskarna uppger att snitträntorna är mycket enkla att hitta, visar också Sifo. Det är ett gravt underbetyg åt den viktigaste svenska konsumentupplysningen på många år.

Här måste finansinspektionen ställa mycket högre krav på hur och var snitträntan presenteras. Naturligtvis borde den redovisas i varje avtal som bolånaren skriver under. En gömd snittränta, är ingen konsumentnytta.

Idag skiljer det stora pengar mellan listpris, snitträntor och den prutränta som prutare faktiskt betalar. Att svenskarna får ett tydligt grepp om sin största utgift i livet, måste vi ändå se som betydligt viktigare en rätt pris på bananer eller lingonsylt.

Idag betalar snittsvensken 31 000 kr per år i boräntor. En utgift som inom fem år med stor sannolikhet är dubbelt så stor. Snittprutaren lyckas däremot pruta bort 1/3 av räntan. Därför är det akut att snitträntorna blir ett vardagsverktyg för svenska bolånare. Annars kommer de betala för dyra boräntor.

Behovet av konsumentfakta visar inte minst bankernas aktuella rekordvinster. Under årets första kvartal slog svenska storbanker nya vinstrekord med 27 mdr i vinst. Det är en kraftig ökning från vinsten 3 200 kr till idag 34 000 kr per bolånare och år, visar siffror från Finansinspektionen.

Hur använder du snitträntan?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer