Mia vill flytta till större, men tvekar. Kanske priserna kan krascha, tänker hon. Men fokusera inte på NÄR du ska köpa utan på VAD du ska köpa, tänker jag. Det kommer påverka din ekonomi långt mer, imorgon och om tio år. Den bostadstrejder som väntar in kraschen kan få vänta 5 men även 10 år… i hyresrätt.

Mia är orolig för en bostadskrasch. Priserna har ju gått i taket och det vore inte konstigt om föll de 20 procent. Jag minns halveringen 1992. Vad som utlöser ett prisras och när är en gissningslek vi kan ägna många timmar åt, men låt oss istället tala om det vi verkligen kan påverka:

Fokusera inte på NÄR du ska köpa utan VAD du ska köpa. I vårt livs affär kan vi nämligen avgöra allt själva. Så här tänker jag:

  • Besök 100 bostäder
  • Lär dig bostadsmarknaden
  • Buda inte upp mer än 10 procent

Besök 100; Vi måste erkänna att bostadsmarknaden är något vi inte känner till. Alla vi som inte jobbar med den. Vi behöver läsa, jämföra, besöka, räkna och jämföra igen. Lär dig marknaden. Den som är mest påläst gör den bästa affären.

Förstå varan. Läs årsredovisningen. Kolla mögel och blåbetong i hus och lånen på föreningen. Vi talar om ditt livs affär. Varför slarva här, när du kan välja helt fritt och ingen annan än du bestämmer när du köper.

Undvik budgivningar. Snabba budgivningar är illavarslande. Plus 5% i pris är lätt att säga ja till, men blir dyra pengar när räntorna stiger. Plus 10 procent kan bli ett ättestupa. Har de andra budgivarna räknat galet fel eller har en helt annan plånbok än din. Dras in med. Dra dig ur.

Kom ihåg; den som räknar mest fel vinner heta budstrider. Håll i din budget oavsett om priserna går i taket eller källaren… Du bor inte bostadspriserna, utan själva bostaden! Jag var ensam att buda på mitt senaste lägenhetsköp…

Stressa inte. Den som stressköper bostad blir ofta förloraren. Köp bara om du verkligen ska bo kvar i många år. Jag har själv bott i hyresrätt när jag var ung tillfälligt jobbade i andra städer.

Glöm tajming av bomarknaden. Att vänta in ett boras, kan ta 5 och 10 år. Vill du vänta så länge, i hyresrätt. Och när alla priser faller, brukar de flesta ändå inte våga köpa… Om du inte är råbarkad bostads-trejder förstås. Framför allt får du titta i spegeln och fråga dig hur många av din tio senaste vidlyftiga affärer har gått bra?

Att gissa på bopriser blir bara en kittlande chansning. Ett lotteri. Vi kan drömma om vinster eller oroas för förluster. Glöm hela den matematiken. Räkna istället på din boekonomi. Välj så litet boende som möjligt. Varje kvadratmeter spar pengar, till annat roligt. Besök 100 bostäder. Buda inte upp i taket. Köp för att bo. Bo-spekulation är något helt annat…. Lycka till!

Hur lär du dig bo marknaden?/Claes Hemberg