Årets fondvinnare hittar vi i Indien. Fonderna har i snitt stigit 19,9 procent sedan årsskiftet. Det är dubbelt bättre än Stockholmsbörsen. Skillnaden är att Indien också lockar rekordmycket pengar från svenska sparare. Indienspararna är samtidigt försiktiga och har endast 6% i landet och köper på sig lite då och då. Allt enligt skolboken.

4 av 5 tillväxtregioner är tillbaka i värmen hos svenska sparare. För tre år sedan sålde svenskarna tvärtom av 4 av 5 tillväxtregioner.

Världens näst mest folkrika land Indien har en ekonomi som går som tåget. Bolagens vinster har ökat dramatiskt. Reformerna rullar in och rätt politiker blir omvalda. Det fartgupp vi såg under vintern, i skuggan av valutareformen är nu förlåtet och svenska folket rekordsparar.

Vid valutareformen backade fonderna 10 % på bara en månad. Men de har återhämtat sig snabbt. Svenskarnas Indienfonder har hittills i år stigit 19 procent. Samtidigt har vi köpt Indienfonder för 1,4 miljarder i år. Det är högst noteringen hittills.

Svenska sparare är däremot inte speciellt Indientunga. Vi har bara 0,4% procent av allt vårt aktiefondssparande där. De en av tio svenskar som sparar i Indien är de mer erfarna, märks i siffrorna.

Gör som Indienspararen! Förutom mer sparpengar än snittet gör de flera tydliga rätt:

1) Dubbelt fler fonder – med fler än 7 olika fonder sprider hen också ut risken i fler fonder än snittspararen med sina 2-3 fonder.
2) Lite pengar i Indien. Indienspararen har i snitt bara 6 procent av sitt totala sparande placerat i Indienfonder. Helt enligt skolboken om att man inte ska ha för stor del placerat på en marknad.
3) Medvetna val – Indienspararen har i sina övriga fonder en bra blandning mellan lågprisfonder och bra aktivt förvaltade fonder. De köper ingen mellanmjölk utan bland de dyrare fonderna väljer de topprankade.

Den klart populäraste Indienfonden bland spararna är Carnegie Indienfond. Det är en relativt smal fond med ca 30 bolag och förvaltas av erfarne Gunnar Pålsson.

Mina tankar: Visst är Indien ett häftigt tillväxtland och den idag klarast lysande stjärnan bland tillväxtmarknaderna, men vi kom ihåg att vi inte sparar i tillväxtländer för att tjäna pengar det kommande året. Nej, här behöver vi en sparhorisont på minst fem år, gärna längre. Och bredda gärna ditt sparande med en Asienfond eller en Frontierfond. Förutom den breda basen i Global- och Sverigefonder såklart.

Balansera om som proffsen       Pålson om Indien

Sparar du i Indienfonder? //Claes Hemberg