Dolda räntefonder växer mest

Senaste åren köper vi 7 gånger mer blandfonder än aktiefonder. Men blandfonder är ju fyllda med räntor som många år framöver väntas ge dålig avkastning. Konstigt nog, kan vi tycka, men blandfonderna är säljarnas bästa vän. Frågan är vilka fonder du kan bli vän med?

Med en stark börs senaste åren skulle vi kunna vänta oss att spararna köer mest aktiefonder och sålt räntor. Men spararnas fondköp pekar mot det motsatta. För de väljer i de dolda räntefonderna – blandfonderna

Medan spararna delvis upptäckt räntesvackan och sålt i korta räntefonder köper de ännu mer räntor indirekt genom de otydliga blandfonderna. Senaste tre åren har köpen i blandfonder varit sju gånger större än i aktiefonder. Och nu har vi snart 1 000 mdr blandfonder. Eller var fjärde sparkrona.

Köp senaste tre åren är dubbelt så stora jämfört med vad vi köpt senaste tio åren. Bara år 2014 köpte spararna för 70 miljarder. Året senare fick den skakiga börsen fondspararna att trycka in rekordhöga 77 miljarder kronor i blandfonderna. 

Men spararna verkar gång på gång missa att de stora köpen i blandfonder också innebär rekordmycket räntor på kontot. Dessutom är dessa fonder ofta väldigt dyra.

Samtidigt som vi reagerat och sålt den obefintliga räntan i korta räntefonder senaste tre åren och avvaktar allt mer i långa obligationsfonder, döljs ränteköp på 88 miljarder extra i blandfonderna. Det är mer än dubblerar de miljarder i räntor som spararna köpt för på tre år.

Blandfondspararna köper blandfonder när börsen går upp. Och ännu mer när börsen faller. Tryggt och enkelt enligt bankrådgivare. Ja, säljarna gillar något som är dyrt och fulltsmockad med räntor. Då kan ju fonden aldrig sticka ut, varken upp eller ned. Att en inte ger något särskilt, tycks både säljare och köpare glömma att tänka på.

Mitt råd: Välj själv mer medvetet dinandel räntor (gärna räntetrippeln) och sedan behöver du också en andel en billig globalfond som Spp Global. Välj själv balansen, utifrån det som passar dig. Låt inte en blandfondförvaltare bestämma dina val.

Hur väljer du fonder?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer