Sigmastocks – inte alltid billigare

Av Johanna Kull

22 maj 17

Share

Aktieroboten Sigmastocks tycker att alla svenskar ska spara i aktier istället för fonder. Skillnaden blir enormt mycket bättre, säger de. Men löftena håller inte, när jag provtrycker dem. Med litet sparkapital blir det snarare en prisfälla. För dig som vill provhandla finns här inspiration, men jag läser hellre bra aktieanalyser. För alla andra finns både billigare och enklare alternativ. Betyg 3 av 5.

Min granskning av sparappar och sparverktyg fortsätter. Nu har turen kommit till Sigmastocks. En tjänst som ger dig aktieförslag baserat på en matematisk modell. Alltså lär du dig inget nytt om aktierna, utan blir handledd av en aktierobot.

Grundarna säger att tjänsten är för att de sparare som saknat ett alternativ till dyr fondförvaltning. De menar att du hos dem undviker avgifter genom att spara pengar i aktier utan mellanhänder. Det låter behjärtansvärt men tyvärr riskerar dina kunskaper om ditt sparande krympa och din avgift att höjas i händerna på roboten hos Sigmastocks. För den som vill komma igång med aktier kan tjänsten vara ett bra alternativ, men för majoriteten av sparare finns det både billigare och enklare sparformer.

*****

Enkel – Deras verktyg ger dig enkelt en bred aktieportfölj. Det enda som krävs är att en mejladress. Men är portföljen verkligen din? Det är ju en robot som väljer åt dig. Ett plus för att du kan begränsa ditt urval och välja bort bolag som inte sysslar med olja, vapen mm. Till en avgift på 19 kr per månad kan du sedan få månadsmejl med aktier att köpa baserat på dina egna inställningar. Betyg 4 av 5. 

Avgift – Första portföljförslaget är gratis, det du betalar för är de månadvisa mejlen som uppdaterar dig om vilka aktier du ska köpa. För detta betalar du 19 kr per månad till Sigmastocks och sedan tillkommer vanligt courtage när du väl köper aktierna. Sigmastocks påstår att detta blir billigare än en klassisk Sverigefond så fort du kommit över 15 000 i sparkapital (på ett annat ställe skriver de 20 000). Det stämmer inte. Vid små sparbelopp är Sigmastocks inte billigare än en vanlig Sverigefond. Först vid 100 000 i sparkapital blir Sigmastocks billigare än en lågprisfond. Obs, detta gäller för prisplan Sverige. Prisplan global kostar hela 49 kr per månad och då behövs det minst 200 000 för få lägre prislapp än en global indexfond. Betyg 2 av 5. 

Folklig – Sigmastocks påstår också ”Genom att byta från aktier till fonder gör du din livs största besparing”. Jag är tveksam. Idag finns det ju över 70 lågprisfonder med under 0,4 % i avgift på den svenska marknaden. Räknar vi in utländska fonder och ETF:er (börshandlade fonder) är utbudet enormt. Sigmastocks gör det förvisso enklare att spara rätt i aktier men det krävs ändå ett visst intresse för att själv logga in på din bank och göra aktieköpen varje månad. Betyg 3 av 5.

Avkastning – Själva grundidén är bra, att hjälpa småsparare att bygga upp en bred aktieportfölj istället för att vara enbent i en eller två aktier. Och portföljen jag får föreslagen känns bra. Men att de inte öppet redovisar sina Sigamastocks-portföljer och dess avkastning är ett ett stort minus. Påståenden som; ”Genom att byta fonder mot aktier gör du din livs största besparing” ekar ihålligt när de inte går att belägga. Betyg 2 av 5. inte 

För vem passar då Sigmastock? Tjänsten passar dig med mer en 100 000 som vill spara direkt i aktier, utan att lära dig något om aktierna du valt. Den största fördelen är att  de hjälper sparare som annars riskerar att bli enbenta i en eller två aktier. Jag håller däremot inte med om att aktier alltid är bättre än fonder. För 9 av 10 passar lågprisfonder eller billiga börshandlade fonder bättre. För är vi inte intresserade så är ju billiga fonder en slags robot som gör jobbet ännu säkrare.

Vad tycker du om Sigmastocks?//Claes Hemberg

.

*Vid en courtagekostnad på 10 kr per månad och 15 000 i sparkapital blir den totala avgiften för Sigmastocks hela 2,32 %. Vid 20 000 kr i sparkapital blir den 1,74 %. Även med en courtagekostnad på 5 kr per månad är vi uppe i fondavgifter motsvarande 1,92 och 1,44 %. Sigmastock är därmed inte bara flera gånger dyrare än en lågprisfond som kostar max 0,4 %, tjänsten är också dyrare än snittfonden som idag kostar 0,94 %

Relaterade inlägg

Kommentarer