Mitt Swish funkar dåligt

Swish har problem. Senaste veckan har jag varannan gång inte lyckats på grund av kapacitetsproblem hos Swish. Flera vänner upplever samma sak. Hur fungerar Swish för dig? Gäller det många så är det allvarligt. Vi talar om våra pengars moderna motorväg. Att Swish ligger allt mer nere är ett stort rop efter Riksbankens e-krona.

Många gånger har jag hyllat Swish. Enkelt snabbt gratis, det är riktigt bra. Men senaste tiden fungerar det sämre för mig.

Allt fler privatpersoner swishar. Allt för att slippa vänta ett dygn för att få över pengar via långsamma bankers nattkörningar. Jag får swishbetalt av lunchkompisen, jag betalar på SJ, skickar till en kompis… Men funkar Swish för dig? Twitterenkäten

Allt fler företag är öppna för Swish. De ser mer till avgifter och slippa de dyra kortföretagens kostsamma mellanhänder. Jag kan numera köpa en fika med Swish. Jag köper bussbiljett med Swish. Jag kan köpa böcker med Swish. Att det då inte fungerar blir genast krångligt.

Vårt samhälle lutar sig allt mer mot dessa digitala pengar, som kringgår dyra kreditkort och långsamma överföringar. Vi betalar hellre direkt och billigt, än långsamt och dyrt. Att de då inte fungerar är mycket allvarligt.

Bankerna vill förstås också se allt fler swisha. Då slipper de ju den dyra och klumpiga hanteringen av sedlar och mynt. I bakgrunden finns även frågan om säkerhet. Bankerna om några borde väna mer om Swish.

Men bankernas swishbolag kanske har tagits på sängen av det enorma intresset. Kanske räcker deras datorkapaciteten inte till? Digitaliseringen av pengar är långt snabbare än de flesta anat. Svenskarna är snabbare, mer intresserade och lättlärda än vad bankerna väntat sig. Hela pengasystemet förändras nu i snabbfart.

Kanske lider Swish av bristen på alternativ samma problem som SJ. De saknar verklig konkurrens, vilket gör att tjänsten fungerar sämre. I helgen var mina två tåg totalt 80 m minuter sena… Konkurrens är bättre. Det håller nere priserna och ökar tåligheten i systemet, så vi inte blir beroende av ett halvdant Swish.

Ja, det är dags för Riksbankens e-krona. Att Swish ligger nere är ett rop på just detta. Då skulle vi få två parallella kronor. En bankkrona (den vi har i dag) och en e-krona (som Riksbanken levererar).

Är du nöjd med Swish?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer