Trump-rallyt tar en paus

I veckan kom till slut Trumps budget. Utan udd, spets eller raketbränsle. Nej, jag förstår inte hur den ska ge ökat framtidshopp. Samtidigt står Trump fast vid att just denna budget ska få USA:s tillväxt upp från 2 till 3%. Problemet är att ingen sann kritiker tror på vad han säger. Istället kan vi nu vänta oss en svagare börsperiod, om inte världsekonomin tar över stafettpinnen på allvar.

Om det var Trumps offensiva löften som fick börsen att skjuta fart i höstas så kan vi nu till sommaren få se en baksmälla. Emot detta talar bra rapporter här på vårkanten. Men ett USA som står stilla och trampar på stället är också lite oroväckande.

För Trumps budget är märkligt fattig. Han vill att de med lägst inkomst ska betala mer för sjukvården och att företag ska få mindre skatt. Det ska öka tillväxten och balansera budgeten, lovar han. Problemet är att han lyckas inte förklara hur trolleritricket ska slå in och få siffrorna att stiga. Utan alla experter skakar på huvudet åt en narr-president.

Arbetslösheten i USA är ju redan väldigt låg. Inte växer ekonomin bara för att skatten blir lägre. Tvärt om så producerar amerikaner idag mer än någonsin utanför landets gränser. Och denna globala trend är inget som Trump kan ändra på med yviga gester.

Nu ska USAs kongress bearbeta hans tankar. Det lär kanske inte blir så mycket alls av Trumps idéer. Vare sig hans löften som skulle kunna lyfta ekonomin eller de löften om murar och hinder som skulle kunna sänka ekonomin. Även Trump trista tankar ser ut att trampa på stället.

Nu är Trumps budget inte hela världen. USA:s ekonomi går starkt. Och sedan Trump utlovade sina stimulanser så har världsekonomin sett högre tempo. Så när Trump nu fallerar, kanske en starkare världsekonomi kan stödja åtminstone börskurserna närmaste månaderna. Men den börsraket vi sett sedan Trump blev vald kan nu få en paus.

Kan världsekonomin utanför USA nu bära en större börda är frågan? Det kan låta tryggt med en hel världs ekonomi, men vi vet också att Europa inte hämtat sig sedan finanskrisen. Japan experimenterar. Tillväxtländerna ser ut att växa av egen kraft, men hur sköra är de för störningar? Det vet vi först när de sker. Indien utvecklas starkt men Kina har sänkt tempot. Teknologi ändrar ekonomin och bolagen. Låglöneyrken försvinner i västvärlden…

Det är en minst sagt spännande ekonomi vi lever i, men får vi nog räkna med att Trumpeffekten är över. Samtidigt väntas räntorna vara låga i många år, så något svanhopp från börsen är inte att vänta. Men den jämna uppgången kan bli mer hackig, tänker jag.

Europa lockar          Tillväxtländerna tillbaka         Tech växer       Återvinn balansen

Vad väntar du dig av börsen närmaste tiden?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer