Fondsparare redan sommarförsiktiga

Av Johanna Kull

30 maj 17

Share

Nöjda fondsparare förbereder sig för sommaren och säljer USA- och globalfonder, för att istället köpa räntefonder med företagslån. Mer hungriga fondsparare hoppas på ny tillväxt i Europa- och i teknikfonder. Det kan vara helrätt, men är också en chansning. 

Svenskarnas fondsparande har utvecklats urstarkt senaste åren och spararna har köpt aktiefonder elva månader i rad. Samtidigt märks en ökad försiktighet och i maj köper spararna mest företagsobligationsfonder.

Istället för paus på bankkonto väljer spararna fonder med företagslån. Hela var tredje fondkrona går till dessa fonder i maj. De tillhör svenskarnas nya fondfavoriter, eftersom de är de enda räntefonderna som väntas ge någon ränta att tala om de närmaste åren.

Bland aktiefonderna köper spararna mest Sverigefonder och Europafonder.

Senaste månaden har köpen i Europafonder mer än fördubblats. Spararna lockas även av billiga Sverigefonder med fokus på storbolag. Sju av de tio mest köpta Sverigefonderna är också lågprisfonder med under 0,4 procent i avgift.

Årets starka uppgång för teknikaktier märks också bland fondspararna.Branschfonder når sällan köptoppen, men teknikbolag finns inte i bara en bransch utan i flera. Det borde göra dem mer tåliga. Samtidigt har mycket pengar strömmat dit senaste åren och det kan vara dags att vara lite försiktig.

Spararna försöker även krama ut det sista ur senaste årens vinnarfonder; småbolagsfonderna. Här märks dock alarmerande svaga börsnoteringar och mindre handel senaste månaderna. Det borde vara en varning.

Förutom USA- och globalfonder domineras säljlistan av råvarutunga Ryssland- och Brasilienfonder.

Pressat oljepris och debatt om korruption har sänkt förtroendet för både Brasilien och Ryssland. Senaste åren har svenskarna istället gått till mer breda tillväxtfonder vilka är mer tåliga för råvarupriser och lokala överraskningar.

//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer