Snitträntan maj: SBAB rekordsänker

Av Johanna Kull

09 jun 17

Share

Svenskarnas nya bolåneräntor sjunker i maj. Bolånarna betalar nu i snitt 1,57% procent på sina bolån jämfört med 1,59% i april. Det visar färska snitträntor. Det är framför allt statliga SBAB som går i bräschen med en rekordsänkning. Även ICA-banken sänker kraftigt, men från en dyrare bolånenivå. 

Danske bank har sedan två år närmast heltid tagit förstaplatsen i Sverige med lägst ränta för 3 månaders bolån. Nu tas förstaplatsen över av SBAB.

SBAB slår till med en rekordsänkning och deras kunder betalar nu 1,44% för ett rörligt bolån (3-månaders bindningstid). Det är en sänkning med hela 0,09% sedan i april.

Det är en mycket positiv nyhet för svenska bolånare. Alldeles för länge har bankerna lekt följa John i bolånevärlden. Att SBAB dessutom är en helstatlig bank gör att de inger en trygghet som ingen annan. Emot SBAB talar att de ofta inte beviljar prutningar under snitträntan, vilket är fullt möjligt på de flesta andra banker. Därmed är SBAB helt klart bästa valet för ”ickeprutare”.

Att snitträntorna skulle sjunka i maj var väntat. Fler banker har redan sänkt sina listräntor. Att just statliga SBAB går i bräschen stämmer också överens med att de i början av maj öppet kommunicerade att de tycker bolånemarginalerna är för höga.

Att statliga SBAB nu tar ledningen borde vara lite pinsamt för övriga ”affärsbanker”. Förhoppningsvis kan vi nu få se en liten kamp om bolånarna även från de mest tysta och blyga jättebankerna.

Tre banker höjer dock den rörliga räntan i maj. Det är bottentrion Länsförsäkringar, Handelsbanken och Nordea. Banker att undvika om du vill ha ett rörligt bolån.

Inte bara de rörliga boräntorna sjunker i maj i snitt. Även räntorna med längre bindningstid sjunker. Det kan vi tolka som att prutarna har blivit skarpare. Eller så är bankerna mer skeptiska kring nästa räntehöjning. Räntorna under 2% i  flera år framöver.

För lån med tre års bindningstid är Danske billigast med 1,50% och med fem års bindningstid är SEB billigast med 1,92%. Här är Ikano banken att undvika.

Vill du binda ditt bolån är det viktigt att du får ett bra erbjudande. Du ska inte låsa in dig hos en bank i flera år och dessutom betala mer för det. Nej, använd dig av snitträntan för att jämföra banker, pruta på bolånet och försök få en deal i nivå med den rörliga räntan.

Snitträntan väcker prutare     Pruta hem 22 000 kr     Pruta utifrån pruträntan

Hur prutar du ned din boränta?//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer