Så smäller bitcoin

Den digitala penningbrasan bitcoin har sedan mars stigit över 250%, till över 3 000 dollar, helt utan verklig andledning eller nytta. Det brukar vi kalla pyramidspel. Används den dessutom av kriminella talar vi om ett samhällsproblem, för polis att agera på. Och en krasch i bitcoin lär dra med sig 830 andra liknande låtsaspengar, som marknadsförs runt om i världen.

Lotterier kallar vi köp med liten men dock viss sannolik vinstchans. Pyramidspel brukar vi kalla säker förlust för majoriteten och bara toppen tjänar pengar. Där priset bygger på flockmentalitet. Det kan vara svårt att se från utsidan men är ofta väldigt uppenbart efteråt.

Just nu florerar återigen rykten om ”Han tjänade 50 000 kr på Bitcoin”. Detta eldar på handeln lite extra, men endera dagen kommer verkligheten ikapp. Och det kan gå fort. Häromdagen föll den 29% i värde på bara 48 timmar. Även extrema högriskare, behöver hålla händerna ifrån denna digitala penningbrasan.

Ointresse kan fälla bitcoin

Säljer du en skiftnyckel så måste den fungera som skiftnyckel. Annars köper folk den inte. Här har bitcoin mycket kvar att bevisa. Idag den är ingen sann valuta. Få använder den i mataffären. Desto fler handlar den. Alltså är den mest en spekulation.

Här är det bråttom för bitcoin att bli en valuta. Men här finns inga riktiga krafter som har affärsmässiga intressen av det. Förutom spekulanter. Jämför med centralbanker som får ekonomin i ett land att fungera. Därför garanterar de en valuta. Bitcoin däremot saknar praktisk nytta. Om den når dit kan den undvika sotdöden. Annars lever den farligt. Som prydnadssak är den inte värd många ören.

Brott kan fälla bitcoin

Svindlare, kriminella, terrorister och hackers använder bitcoin på en rad olika sätt. Hackeras har utpressat internationella bolag. Kriminella och även terrorister kan använda bitcoin för att göra osynliga internationella affärer.

Politikerna och polisen måste snart vara innerligt trötta på denna samhällsfara. Då ligger det nära till hands med ett förbud.

Och kom ihåg att hundratals olika former av kopior som Onecoin, Litecoin, Bitshares… lär smälla ganska hårt om…när förgrundsgestalten ger vika.

Hur kan Bitcoin krascha?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer