Flera köpvärda investmentbolag

Av Johanna Kull

14 jun 17

Share

De bästa aktierna för flest sparare – investmentbolagen – fortsätter att vara vassa men också stabila. Dessutom har de mest fullständigt utklassat börsen senaste tio åren. Men variationen är stor och prislappen är ibland väl hög. Det är Börsveckans analys efter att de granskat bolagen i sömmarna. Vi sumerar och jämför:

Ofta får vi frågan om ”Bra nybörjaraktier” eller ”Bra basaktier”. Enklast är just investmentbolag. De fungerar lite som en fond och ger dig flera bolag i ett. Dessutom får du några av Sveriges bästa företagsledare som sköter om dem åt dig. Till ett lågt pris. Lägg till en stark historik där de majoriteten av investmentbolag formligen utklassat index senaste 10 åren.

Genvägen är förstås fonder med investmentbolag. Men låt oss gissa att du vill välja och följa helt själv:

Vid sidan av investmentbolagen kan du sedan ta steget till enskilda aktier; som Volvo, Nibe och Ericsson… Men först efter att du byggt en bra bas: Som kan innehålla investmentbolag och eller globalfonder eller Sverigefonder. Kom också ihåg att ha lite räntor, på kontot, så att du tål tillfälliga överraskningar.

Här tidningen Börsveckans genomgång av investmentbolagen från veckans tidning:

Investor – Köp
Wallenbergfamiljens maktbolag Investor är börsens i särklass största investmentbolag, med innehav som ABB , Atlas Copco, AstraZeneca och SEB. Dessutom finns en onoterad del med spännande bolag som Mölnlycke, Permobil och Aleris. Historiskt har rabatten varit högre i Investor men Börsveckan tycker ändå att bolaget är köpvärt även idag. De gillar; portföljmixen som de tycker saknar uppenbara surdegar och den låga skulderna. Rådet blir köp och stoppa i byrålådan.

Industrivärden – Avvakta
En billig industrifond, så beskriver Börsveckan konjunkturkänsliga Industrivärden. Med bolag som Sandvik, Volvo och SSAB har de haft ett riktigt bra år men bolaget har också mycket medvind. En medvind som kan vända nedåt om några år igen. Med det i åtanke tycker Börsveckan att substansrabatten är för låg och rådet blir avvakta.

Kinnevik – Köp
Kinnevik har på några år blivit mer av ett nätbolag. De tre största innehav, Zalando, Millicom och Tele2, svarar för över 90 procent av bolagets värde. Nyligen köpte de Comhem och tycks vara mer modiga än de flesta andra investmentbolag. Men trots kursrusning hos dessa tre har den egna aktien inte riktigt hängt med. Ett bra tillfälle att passa på tycker Börsveckan som sätter köp på Kinnevik.

Melker Schörling – Avvakta
Grundaren Melker Schörling lämnade i höstas över ordförandeklubban efter 10 år med makalös utveckling på 340 procent. Flerfalt högre än breda börsindex på 47 procent. Men håller farten i sig? I portföljen hittar vi bland annat Hexagon, Securitas, Assa Abloy och Loomis. Men detta är ett utav de minst aktiva investmentbolagen så kanske kan vi köpa bolagen direkt istället. Stöket i Hexagon har också lagt lite smolk i bägaren. Rådet blir avvakta.

Lundbergföretagen – Köp
En stabil pjäs. Här får du en färdig portfölj med kvalitetsbolag i flera olika branscher men med viss dominans av fastigheter. 4 av 10 kronor är placerade i fastigheter, antingen egna onoterade innehav eller indirekt via börsnoterade Hufvudstaden. I övrigt består portföljen av aktier i bolag som Industrivärden, SCA, Holmen, Sandvik mm. Börsveckan beskriver Lundbergs som nästan lite tråkigt men tycker att bolaget passar den långsiktiga lite försiktiga spararen. Å andra sidan vet vi att fastigheter har gått som tåget. Och även fastigheter kan alltid alla i värde…

Latour – Avvakta
Familjen Douglas investmentbolag Latour innehåller flera kvalitetsbolag som Assa Abloy, Tomra, Loomis och Sweco. Bolagen är dock högt värderade och framför allt prislappen på Assa Abloy som utgör 1/ 3 av portföljen är för hög tycker Börsveckan. Rådet blir därför avvakta. Detta trots att de egentligen tycker att Latour är en bra hörnsten i en långsiktig aktieportfölj, men kanske finns det bättre tillfällen att plocka upp aktien.

Öresund – Köp
Analytikerna på Börsveckan beskriver Öresunds portfölj som premieprodukt till premiepris. Portföljen har en bra spridning men prislappen är hög. Det motiveras dock av den mycket aktiva förvaltningen. Öresund är snabbfotade och att köpa 10 aktier direkt räcker bara till att replikera 75 % av portföljen. Dessutom är de med i många nynoteringar som det för småsparare kan vara svårt att komma åt. Rekommendationen blir därför köp.

Volati – Avvakta
Nykomlingen Volati som börsnoterades i höstas, är ett av de mest intressanta investmentbolagen på börsen. De har en bred portfölj med 12 bolag inom 3 olika affärsområden där handel utgör hälften av portföljen, industri och konsument en fjärdedel var. Trots att Börsveckan gillar bolaget väljer de därför att avvakta denna gång, med motiveringen att värderingen är för hög i dagsläget. Många nya bolag har sett värderingen rusa senaste åren.

Och slutligen; köp för stora potter över flera kvartal. Även om investmentbolagen är mest stabila aktier så får de även känningar av börsnedgångar. Och den som har en del räntor tål alltid mycket mer. Det vet vi. Särskilt efteråt.

Att spara i investmentbolag

Hur sparar du i investmentbolag? /claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer