SCA eller Essity

SCA delas nu i två. Spararna gillar bägge delarna lika mycket, säger de på Twitter. Personligen har jag en favorit till min Folkaktieportfölj. Bolaget med lite konstiga namnet Essity. Jag gillar stabila bolag, särskilt när börsen känns lite dyr. Men SCA är upp kraftigt senaste åren, så vara beredd på hack i kurvan.

Industribolag har gått starkt i år. Byggbolagen talar om toppår att vänta. Det osar av optimism. Samtidigt märks skeptiker mullra börskritik.

Då kan vi välja ett bolag med skog och hygienprodukter, gamla SCA. När de lovade att dela upp bolaget blev det extra intressant. Men ska vi fortsätta äga bägge eller välja ett ben att stå på?

Bolaget med hygienartiklar, Essity, gillar jag som idé. Dess produkter är något som säljer i de flesta väder. Vi talar om blöjor, våtservetter, bindor… som går åt även när det är sommar, lågkonjunktur eller börsoro. Det borde aktieägare gilla.

Jag har inte sett någon djupare analys av bolaget än. Det kommer ju ta tid att få en bild av nykomlingen. För även om vi sett det indirekt börsnoterat så blir det en annan melodi att följa det på egna ben.

Mitt råd: Essity, är det mer spännande bolaget. Just nu är det däremot inte bråttom. Prislappen kan vara lite upptrissad. Jag behåller bägge på kontot. När de första analyserna börjar trilla in får jag se vilken fot jag väljer. Det går ju faktiskt att äga bägge.

SCA, Essity eller något annat?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer