I goda börstider kan småbolag gå riktigt starkt. Det har vi sett inte minst bland aktierna på listan Aktietorget som är upp 500% senaste 5 åren. För mig är det en tydlig varning.

I goda tider så köper småsparare gärna småbolag. Sparare som inte alltid analyserar, utan köper med magkänsla vilket gör att kurserna kan stiga snabbt. Och fler sparare lockas med. Det blir därför lätt ett självspelande piano. Efter några år av bra börs stiger därför småbolag ofta mer än börsen i sin helhet.

Då är en uppgång på 500% bland en serie småbolag en häftig lockvara men också en varning.

För vi missar lätt en aspekt. Beroende på var bolaget handlas så gäller olika krav.

På Aktietorget är kraven på själva bolagen lägre. Deras rapportering måste inte vara lika gedigen som på Stockholmsbörsen. Här krävs inte heller lika många aktieägare.

Detta sammantaget gör att jag drar öronen åt mig. Jag vill se högre krav. Jag vill veta att det finns många andra aktieägare som kan ta hand om aktien i börsoro. Det är en trygghet för mig som aktieägare.

Senaste året står Aktietorgets index och stampar. Intresset har inte fortsatt upp, trots att stora börsen är upp och omvärldens börser stigit. Vi ser det särskilt i nynoterade bolag på Aktietorget. I år har de i snitt utvecklats -30%.

Ytterligare en fälla just i småbolag är själva handeln. Eftersom den domineras av privatpersoner kan den snabbt bli rena torrsimmet. Kurserna behöver inte falla många procent så kan handeln plötsligt upphöra. För det finns inga professionella köpare som ofta är mer långsiktiga. Tyvärr är detta vanligt i småbolag. Bara därför ska vi ha små pengar i små bolag.

Hur tänker du kring småbolag?/Claes Hemberg