Privatpersoner har storköpt SCA efter att aktien delats upp. Antalet ägare är upp 13% på bara senaste tre dagarna. Sedan januari är köpen 5 gånger högre än i fjol. Sedan beskedet om uppdelning i augusti är antalet ägare upp hela 83%. Och den typiske SCA-ägaren vet vad hon gör. Hen har redan 12 aktier. Men de nya chansar betydligt mer.

Privatpersoner har storköpt SCA efter att aktien delats upp. Antalet ägare är upp 13% på bara senaste tre dagarna. Sedan januari är köpen 5 gånger högre än i fjol. Sedan beskedet i augusti är antalet ägare upp hela 83%. Och den typiske SCA-ägaren vet vad hon gör. Hen har redan 12 aktier. Men de nya chansar betydligt mer.

Redan när SCAs uppdelning offentliggjordes i augusti så ökade intresset för SCA. Antalet ägare är upp hela 83% visar siffror från Avanza. I Sverige kan ökningen vara 20% och det räcker för att bolaget som hade 81 000 aktieägare vid årsskiftet nu passerar 100 000 ägare.

Därmed kan uppdelningen innebär att vi plötsligt får två nya folkaktier; SCA och Essity. Även andra skogsbolag har plötsligt lockat fler aktieägare igen, men inte alls lika mycket.

De nya SCA-ägarna har i år ökat sin SCA-köp ytterligare. I år har de köpt SCA för i snitt 61 miljoner kronor i månaden, jämfört med 11 miljoner i fjol. Helåret i fjol köpte de för 130 miljoner mot 336 hittills i år.

De som äger SCA är framför allt storsparare. De har sedan tidigare en aktieportfölj med 12 aktier. Det är cirka 4 gånger fler aktier på kontot än snittägaren i aktier. I år har de valt att sälja andra skogsbolag som Rottneros och Holmen för att köpa mer SCA.

Bland mindre aktieägare märks ett mer nyfunnet intresse för SCA. De har köpt alla tre skogsbolagen. Men i synnerhet SCA. Antalet ägare är i år upp 56 procent och ägarna har nu 33 000 kr i snitt. Antalet ägare har under samma period stigit i Rottneros +27 procent (25 000 kr) och Holmen bara +11 procent (102 000 kr).

Gamla SCA-ägare tål svängningar i aktiekursen. De har hela 2 miljoner på kontot. De nya som tillkommit senaste året har däremot mindre konton, eller 250 000 kr. Men summan 33 000 kr gör att även de borde tillfälliga svängningar i aktiekursen.

På SCA-ägarnas konton finns annars ofta Holmen. Hela var femte SCA-ägare har även Holmen. Annars har ägarna mest industriaktier.

Hur ser du på SCA och Essity?/Claes Hemberg