Köerna visningarna tunnas ut, säger mäklarna jag pratar med. Färre budar upp. Fler prutar… Den som minns bostadskraschen 1992 kanske känner igen det. Men många minns inte alls kraschen, för de var inte med. Frågan är; Tål du gå på  dina ”ekonomiska knän” i fem år? ”Kommer bo-kraschen nu”, frågar undrar unga? Nja… När den kommer är det för sent att planera. Utan poängen är att börja planera i förväg.

Aldrig har så många bostadsägare varit så rika. Men vinsterna är inte värda särskilt mycket, om vi inte säljer och bor i tält. Priset för förstagångsköparen är tvärt om offantligt groteskt högt. Det låter som kraschdags.

Vi ser alla vinsterna i det glittrande bostadsrallyt, appar lovar billiga lån och mäklare ger snabba lånelöften… Jag läser en broschyr från bostadsrättsspecialisten. 10 sidor broschyr innehåller 12 bilder på samma etta på 35 kvadrat. Men mäklaren uppger inte vad föreningen har för lån. Något som verkligen är centralt när allt fler oroas för dyrare räntor.

Minns du kraschen på bostadspriser 1992 eller det kraftiga raset 2008? Priserna föll  på några få kvarrtal 30-50 procent, lite beroende på vart vi tittar. Många la inte ens märke till fallet 2008. För det var så mycket annat jobbigt då.

Vad som ska utlösa nästa krasch vet vi inte. Poängen är att ingen vet och poängen är att vi just då inte hinner planera. Utan det är nu vi ska planera.

  1. Fråga en som var med

På gatan mötte jag nyss spararen Erling. Han minns 1992, allt för väl. Räntan gick i taket och han satt illa till, men hade kontanter på kontot så han tålde dyra räntor och hade magen fylld till brädden med is, så han tålde oron. Men visst hade han säkert svårt att sova några nätter när han låg och tänkte på hur familjen skulle klara sig, om han inte tålde nästa och nästa överraskning…

På Twitter svarade 1/10 att de hade god marginal i bostadskraschen. En av 20 medger att de gick på knäna. Men den stora majoriteten eller hela 85% var inte med. Det är dags att plugga på nu.

2.  Sänk fallhöjden

En ung vän Sam vill köpa lägenhet just nu. Jag avrådde och sa ”Hyr istället”. Eller köp en lägenhet du kan pruta på och renovera. Så sänker du din fallhöjd. Köp aldrig i en budgivning där priset stiger mer än 5 procent. Kan du däremot pruta 10-20% så är det kanske intressant.

Bor du redan dyrt så flytta inte upp till dyrare nu, när räntan är låg. Se till att räntan stiger först till det dubbla. För att se hur det känns.

3. Skaffa din egen koll

En priskrasch på bostäder är inte svart eller vit, liv eller död. Utan vi kommer få se en gråskala, där några får det väldigt besvärligt under många år. Ja, bostaden gäller mycket pengar. Den kräver extra gedigen koll. Den som inte är intresserad passar bättre som bostads-hyrare.

Kraschen 1992 slog väldigt olika. Den som hade pengar på kontot tålde oron lite bättre. Den som inte förköpt sig, tålde oron lite längre. Den som inte belånade sig till max tålde oron lite mer. Den som behöll jobbet tålde oron… Är du beredd på prisfall?

4.  Tål du bakslag?

När jag frågar på Twitter så var de flesta inte ens med i kraschen. Det säger något om fallhöjden som individer och hela samhället nu sitter i. Lite arbetslöshet, lite högre ränta eller sämre konjunktur kan snabbt få flocken av bostadsköpare att flockas i en annan riktning. De som idag köar till boköp, kan snabbt byta fokus.

Mitt råd: Ta dig tid att prata om kraschen 1992 och även 2008. Hur skulle du tåla en upprepning?

När pratade du om bostadskraschen senast?/claes hemberg