Spararna använder investmentbolagen på framför allt två sätt: De använder dem som ”basaktier” eller som ett ”stabilare ben” i en portfölj. Så säger spararna själva. Ja, det flesta som använder dem är inte alls nybörjare, utan omvänt erfarna.

Vi brukar tala om dem som nybörjaraktier. För de innehåller aktier som i sin tur tas om hand av proffs. Du behöver inte ha koll på bolag som behöver nya pengar mm, utan kan spara i dem som de vore fonder; breda fonder.

Fördelen är att dessa bolag har lyckats väsentligt bättre än fonder. Sedan finanskrisen har alla de stora investmenbolagen stigit mest dubbelt bättre än börsen. Och kasta dig nu inte över den som stigit mest: utan analytikerna gillar den som haft lite motvind senaste året; Kinnevik

Men de privatpersoner som mest av alla väljer investmentbolagen är också mest proffs visar det sig. De har många olika aktier på kontot. De har högre tillväxt än de flesta sparare. De handlar inte särskilt ofta, utan framför allt har de ett gemensamt: de gillar investmentbolag.

På deras pallplatser efter sin huvudfavorit är ofta alla tre av samma kvalitet:

Investor-ägarna har har även favoriterna Melker Schörling, Industrivärden och Latour.

Industrivärden-ägarna däremot föredrar mindre investmentbolag som Creades, Svolder och Latour.

Kinnevik-ägarna däremot har oftast en blandning av de två ovan. De sparar både i Melker, Latour och Creades.

Senaste analyserna av investmentbolagen

Hur sparar du i aktier?/claes hemberg