Aktieanalyser har länge varit vanligt folks livlina i aktievärlden. Men inte längre. För ordet aktieanalys kan folk inte längre lita på. Allt oftare är de ren reklam, som förorsakar sannolikt svenska folket stora förluster varje år. Därför måste vi sparare se upp, lusläsa och kasta i soptunnan. Därför ogillar jag starkt alla former av köpt analys. Tala sanning och prata om ”köpt reklam” uppmanar jag nu på morgonens debatt i Malmö.

Få sparare analyserar aktier på egen hand. Istället litar vi på aktieanalyser. Men när börsnoterade bolag har mage att betala för ”analys” och att skaffa sig beröm och köpråd, är det fräckt, dumt och oseriöst i mina ögon.

Värst är förstås att de förstör för svenska sparare som gör sämre aktieaffärer. Men dessutom skjuter de köpta analyserna sönder förtroendet för riktig oberoende analys. Först när köpta analyser visar sig orsaka börsbubblor kanske vi får stopp på dem. Men ska vi vänta så länge. Vi kanske redan är där…

Mitt enkla råd blir: Läs inga analyser där oberoendet inte är otvetydigt. Jag litar själv endast på analyser skrivna av journalister på uttalat journalistiska tidningar; som Börsveckan, Placera, Di, VA, Affärsvärlden, Aktiespararna eller Privata Affärar.

Det är så lätt att springa på en köpt analys om sina egna aktier. Men det kan bli din dyraste blunder på många år. För den köpta analysen är inte värd mer en vilket reklamblad som helst. Bara att säljarna är ovanligt skygga med sanningen.

Ordet aktieanalys är för mig mer heligt än många andra ord i aktiesvängen. För med det ordet förväntar jag mig ett oberoende, en äkta sanning och ett självständigt tänkande.

På samma sätt som ordet ”artikel” inte är något vi inte kan köpa, utan förknippar med journalistik, oberoende och för läsarnas bästa. Här finns ingen betalande uppdragsgivare. Utan här finns en garanti om oberoende.

Köpt analys är för mig direkt korrupt. Här talar vi ju  om vinklade eller partiska åsikter och definitivt inte någon inblandning av betalningar. Då ska det kallas för vad det är; aktiereklam eller information.

Därför menar jag att ordet ”Köpt analys” ska stoppas. En sund bransch gör det. Direkt.

Att lura mindre aktieägare att en Köpt analys är att skjuta förtroendet för hela aktievärlden och börsen i sank, menar jag. Jag begriper inte hur branschen tänker. De förstör för alla och ger bara sin uppdragsgivare en vilsen skara aktieägare…

Nyligen råkade jag själv ut för det. Jag fick i handen forskningsbolaget Scandidos köpta analys. Först på sista sidan, sid 28, med liten text framgår att bolaget hade en ”certified advicer”. Hur många hittar dit, hur många förstod ordvalen – att texten var köpt – och hur många sparare blev direkt lurade. Är detta seriöst?

Nej, det minsta börsen kan kräva är att alla former av Köpt analys ska markers just med ”Köpt analys” på första sidan med stora bokstäver. Eller ännu tydligare ”Analysen är betald av bolaget”. Dagens hymlande är obegripligt. Eller naturligtvis skulle branschen hitta ett eget uttryck, istället för att rida på det ord – aktieanalys – som seriösa analytiker kämpat årtionden för att etablera. Sluta med denna oseriösa snålskjuts, tänker jag.

Jag kan inte begripa varför börsen, rådgivarna och bolagen vill hymla så med de köpta reklamtexterna. Står de för sina ord och tankar. Ja, men säg det då. Eller så kasta den i soptunnan.

Rubriken ska naturligtvis inledas med ”Aktiereklam” och sedan ska texten borde inledas med en innehållsdeklaration: ”Den här texten är skriven mot betalning från bolaget xyz.”

Problemet har blivit etter värre när storbanker både har analys och köpt analys. Nyligen var det exempelvis Nordeas analys köpt av  Oasmia som fick Oasmiasaktien att stiga kraftigt. Oseriöst? Nej, det var Nordea markets och inte Nordea som skickade ut den. Kommer spararna se skillnaden? Nej. Var det meningen? Ja…

Först när säljare verkligen spelar med öppna reklamkort. Först när börsen och banker visar fakta och skiljer analys från reklam så är de att lita på.. Allt annat är lur, speleri, vilseledande och djupt oseriöst. Tycker jag.

Enkät: Vad tycker du om köpt analys?

Hur reagerar du på betalda texter som låtsas vara oberoende?/claes hemberg