Hos rådgivaren ska vi ställa krav på att få se konsekvenserna av råden; på 5, 10 och 20 år sikt. Då skulle många sparare byta bort dagens dåliga dyra fonder… och rådgivare. Titta på cigarettpaketen. Sparpaketen som prånglas ut idag behöver en lika tydlig förklaring kring avkastning och avgifter. Det är dags för sparare och lagskrivare att höja kraven och kräva ”ett personligt Normanbelopp”.

Lagen kring rådgivning skyddar rådgivarna mer än de hjälper spararna. Det är min slutsats efter att ha följt många sparares situation, klagomål och upprördhet genom åren. Spararna men även myndigheterna borde ställa mycket högre krav. Använd listan intill som kravlista! Naturligtvis kommer rådgivare motsätta sig detta klargörande. (Vill du se några exempel så skriv dina fonder och siffror i kommentarfältet och jag räknar lite på konsekvenserna….)

Rådgivare förknippas idag mest med dolda fakta, brist på flytträtt och dyra avgifter. Det är som gjort för bankerna. Sparare får däremot mest glättig reklam, istället för fakta och hållbart sparande. Sparare får höra om ”procent” och ”risk” i en röra som är svår att ta till sig. När de inget annat önskar än en bild av sin ekonomiska framtid.

Ett grundproblem är rådgivarnas språk – finansvenska – som de flesta vanliga svenskar inte förstår. Det gör att rådgivare kan sälja vad som helst till vilka priser som helst. Här måste myndigheterna ställa krav på ”rådens konsekvenser”. .

Det räcker inte med att sparare får höra om avgiften XYZ%, utan spararen måste förstå effekterna på lång sikt. När spararna ser konsekvenserna av sina val så kommer de att bli mycket bättre köpare av rådgivning. De två fakta som krävs är (”ett bredare och personligt Normanbelopp”)

  • Hur förväntas mitt sparande växa närmaste 5, 10 och 20 åren?
  • Vad betalar jag (i så fall) i avgift på 5, 10 och 20 år?

För några år sedan började fondbolagen redovisa Normanbeloppet*. Tanken att redovisa avgifter över lång tid, var klokt. Men begreppet har aldrig nått fram till vanligt folk. Det var återigen för komplicerat. Problemet var att siffrorna är teoretiska: ”Om du sparar 1000 kr per månad…” Jag vill bygga vidare på Normanbeloppet; ett personligt normanbelopp.

Av rådgivarna ska alla sparare begära ”OM jag sparar mina pengar i den här fonden vad kan jag då vänta mig i avkastning (i kronor) och i avgifter (i kronor)”? Först då lär svenska sparare få en rimlig om än hemsk bild av sina rådgivare…

Vilka fakta begär du av rådgivare?/claes hemberg

*Normanbeloppet beskriver avgiften du betalar i kronor om du sparar 1 000 kr i månaden under tio år. Siffran är bra, men opersonlig. Räkna istället utifrån den unika spararens månadspeng. Och ange även avkastning. Då lär sparare reagera på rådgivare som tar halva akvastningen och mer i avgift.///