Missförstånd får då och då A-aktier att sticka iväg många procent. Det förstås inte bra. En rad A-aktier borde därför tas bort ifrån handeln. Eller att bolagen stabiliserar kurserna. I morse fortsatte gårdagens misstag i Kinnevik A som utan anledning i öppningen steg 6%. 

På morgonen steg Kinneviks A-aktie 6% i öppningen. Samtidigt stod Kinnevik B helt stilla. Orsaken är ett missförstånd. I A-aktien finns försumbart få aktier att handla. Det gör att små pengar kan få jätteaktien att rusa. I A-aktien räckte det med några hundra handlade aktier för att få kursen att sticka upp. Medans det i B handlas 10 000-tals utan att kursen rör sig – som det ska vara.

Samma skeende har vi sett i Svolder, Sweco och en rad bolag som handlas både med A- och B-aktier. Problemet är att rusningar i en A-aktie kan få andra att hänga på i ren flockmentalitet. Så kan missförstånd väcka ännu fler missförstånd.

Åtgärden vi ska förvänta oss av bolagen är enkel: Kinnevik A och flera andra A-aktier borde avnoteras. Eller så behöver bolagen stabilisera kursen. Det kan ske genom att de anlitar en så kallad garant, som ser till att stabilisera kurserna, när det sker sådana här missförstånd. Men bäst vore att avnotera en rad A-aktier, som bara kostar i missförstånd.

Några bolag som redan har avnoterat sina A-aktier är H&M och Nibe. De handlas inte på en börs, utan om du vill handla dem, får du ringa upp ägaren och själv lägga ett bud. Så det greppet fungerar helt säkert.

Vad säger du om A-rusningarna som vilseleder sparare?/Claes Hemberg