Köp till sillen… Nja

Av Johanna Kull

22 jun 17

Share

Talesättet ”Köp till sillen, sälj till kräftorna” ger väldigt lite, visar statistiken. Bara +1 % i snitt senaste årtiondet. Det är för lite för att prioritera korta aktieaffärer före hängmattan. Dessutom är de efterföljande månaderna; augusti och september ofta tråkigaNej, ska vi utgå från säsongsmönster är börsen bäst på vinterhalvåret, en vintersport. Börja hellre i oktober…

Talesätt ska hjälpa oss är tanken. Men börshandlarnas ord ”Köp aktier till midsommar och sälj till kräftorna” ger väldigt lite. Orden syftar på veckorna från i snitt 20 juni till 7:e augusti. Historiken senaste 10 åren visar att det gett knappa 1 %. Det är ganska dåligt betalt för den ofta skakiga sommarbörsen. Särskilt när en normalmånad ger +0,8%, senaste tio åren.

För i den lite slumrande sommarhandeln kan affärerna lätt fastna i vrångstrupen. Det behövs inte så mycket för att överraska börsen under sommaren. Tunn handel gör den lätt överkänslig. Värsta sommaren senaste åren är utan tvekan 2011. Då hade vi europeisk skuldkris och hot om att amerikanska staten skulle ställa in betalningar. Det knäckte europeiska börser och Stockholm backade 12 procent mellan sill och kräfta. Långt mer än en vanlig årsavkastning. Lägg till att många sparare upptäckte det först efteråt, när de återvänt från hängmattan.

I fjol var börsen väldigt sommarskakig. Britternas nej till EU kring midsommar fick börsen att backa 8 procent på en dag, men mellan sill och kräfta blev utfallet ändå plus 6 procent. Häftiga svängningar och inte alls en lugn hängmatte-börs.

Tittar vi på historiken blir slutsatsen att sommarbörsen inte är speciellt gynnsam. Snittet på 1,0 % är för lite, speciellt med tanke på de kraftiga svängningarna som vi ser. Dessutom är det egentligen bara juli som sticker ut och förhindrar utvecklingen från att vara negativ. I börsen har juli i snitt en utveckling på 1,8 %, visar historik från 1989.

Politiska och ekonomiska nyheter får dessutom extra stor påverkan på sommaren. För börshandlarna har ju semester. Det gör börsen mer känslig och hoppig. För få affärer gör att varje enskild aktieaffär får mer påverkan. Detta märks framförallt i småbolag, där likviditeten alltid är lägre.

Lägg till att sensommarbörsen är svag. Augusti och september är börsårets suraste tid. Orsaken som ofta nämns är att analytikerna så här års börjar fokusera på långsiktig årsplanering och tänker mest på nästa års börs. Det gör att de lite tappar intresset för börsen just nu och köper mindre än tidigare.

Augustibörsen faller i snitt med -2 % och i september -2,3 %. Det är också dessa månader som är vanligast för stora börsras. I augusti är den största nedgången på -15 %, medan september har rekordet, för alla månader med -23 %. Det var under en riktig dikeskörning hösten 1990.

Mitt råd: Vill du vara aktiv och spela på säsongsmönster är det oftast bättre att köpa på höstkanten och sälja när det våras. Det engelska ordspråket ”Sell in may and stay away till St Ledgers day” i september stämmer alltså mycket bättre på Stockholmsbörsen än sillarådet. Eller varför inte säga: ”Köp vid snö och sälj i tö”.

Absolut bäst är förstås att ha en lång plan över många år och spara lite varje månad. Det passar ofta plånboken, vårt psyke… och även börsen ska det visa sig. Månadssparare har ofta mycket bättre tillväxt på kontot jämfört med spontansparare, visar statistiken. Så köp eller sillen och månadsspara som vanligt…

Hur tänker du dig börssommaren?//Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer