En väg till 10 miljoner kronor

Av Johanna Kull

30 jun 17

Share

Visst går det att rik utan att vare sig födas rik, vinna på lotteri eller spekulera på börsen. Anders la vinsten från en försäljning av en lägenhet i ett stabilt fondval och sedan väntade han. Undrar just om sparare idag inser det. Pengar behöver tid. Den som har tid, har snart mer pengar.

Anders hade i början av 90-talet sålt lägenhet och fick en vinst i handen på 200 000 kr. Själv hade han aldrig haft något större intresse för vare sig aktier eller fonder, men han ville ändå ge pengarna chansen att växa till något större. Med det glada 80-talet i ryggen då börsen haft rejäl fart så samlade han lite extra självförtroende.

Anders valde en bred Sverigefond, Didner & Gerge aktiefond. Han hade i tidningen läst en intervju med en av fondens förvaltare och tyckte

att personen i fråga verkade jordnära och vettig. Alla pengar sparade han i en och samma fonden och sedan dess har Anders inte gjort någonting. Idag, 23 år senare, är värdet på Anders fondkonto nära 10 miljoner. Ja, du läste rätt, hans sparande har vuxit hela 3 800 procent.

När jag hör Anders historia hör jag samtidigt tre lärdomar:

  • Lång tid att växa – är viktigare än att hitta rätt tid att köpa. Det finns en så utbredd saga om att köpa aktier eller fonder vid rätt tillfälle. Vad Anders visar är att tålamod är viktigast av allt.
  • Små pengar blir stora en dag. Bara vi låter dem har bra jordmån. Skillnaden på 2% och 8% tillväxt per år (en räntefond eller en Sverigefond), kanske inte låter så mycket men effekten blir enorm. På 20 år: ger det första alternativet ”bara” 48% och det andra 356%. Därför ska vi alltid välja en aktiefond om vi ska spara länge. Ekonomer tala om”ränta på ränta-effekten”.
  • Du behöver inte vara börsintresserad för att bli en vinnare. Fonder ger våra pengar tillväxt och oss själva lugn och ro. Tänk bara breda lågprisfonder max 0,4 procent i avgift. Aktiva fonder kräver att du väljer kvalitet och kontrollerar att kvaliteten består varje år.

Ja, det är inte svårt att välja. Det svåra är nog att hålla fingrarna borta när börsen sticker upp eller sticker ned. Att hålla isär sina sparpengar ifrån sin vardagsplånbok är första steget. Och titta inte för ofta på sparpengarna, utan låt dem växa.

 

Vilken är den bästa solskenshistoria i sparande du har hört?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer