Fondportföljerna lyfts av Sverige och tillväxt

Vill du bli en jämn vinnare på börsen? Här min favoritgenväg: tre enkla fondportföljer. Som klarar sig mest själva. Två av tre portföljer har vuxit 21 procent, jämfört med världens börser som steg 18 procent. Många länder i Europa och tillväxtländer har haft en stark utvekling det senaste året.

Att spara rätt är varken svårt eller tidsödande. Du klarar dig faktiskt bra med bara en enda fond. En billig globalfond. Det är det enklaste enkla och ger dig hela världen i en enda fond. Vill du ha några fler nyanser så har jag tre enkla fondportföljerna, där jag själv har sparpengar.

De tre enkla fondportföljerna är tänkta att fungera som en genväg till ett enkelt sparande. Som håller i många år. Det gör att innehållet sällan ändras. Tittar vi på senaste året så följer de väl den upplagda planen.

Fondportföljerna: 

(2 fonder) Enkla fondportföljen. Här har vi två breda och billiga fonder; mest av en globalfond och därmed mest av världens största ekonomi USA. Till det har vi lite Sverige. Kombinationen var stark i fjol. Sverige slår både världsindex och tillväxtindex senaste året. Billig bredd och lite turbo i den extra andelen Sverige. Passar till pengar vi ska spara minst 5 år. Valet är Länsförsäk global indexnära (80%) och SPP Sverige (20%).

(3 fonder) Enkla breda portföljen. Grunden är billig och bred. Den innehåller dessutom räntor och lite tillväxtländer. Tillväxtländerna har gått bättre än utvecklade marknader senaste året efter att ha gått betydligt trögare sedan finanskrisen. Förutom en globalfond ger valet AMF balans hälften utländska och svenska aktier och hälften räntor, samt lite tillväxtländer. Passar till pengar vi ska spara minst 4 år. Fondvalen är Länsförsäk global indexnära  (60%), AMF balans (30%), Länsförsäk tillväxt indexnära (10%).

 

(4 fonder) Enkla offensiva portföljen har mer tillväxtfokus, både nära och fjärran. Passar mer till längre sparande som pension och till barnen. Pengar vi ska spara minst 5 och gärna mer än 7 år eftersom värdet varierar mer här. Valet är Länsförsäk global indexnära (75%), SPP Sverige (10%), Länsförsäk tillväxt indexnära (10%), Evli Frontier (5%).

Alla tre fondportföljerna ger dig en bra grund, som du kan spara många år i. Utan att du behöver ändra om. Den offensiva portföljen har dock ett litet inslag av aktivt förvaltad fond (Evli frontier) som du kan utvärdera en gång per år. Så att förvaltaren fortfarande håller vad hen lovar och slår snittet (index). Vill du slippa detta kan du istället välja Länsförsäkringars tillväxtmarknad indexnära. Vill du ha ytterligare överkurs så hittar du fler fonder i min Aktiva fondportfölj här på bloggen.

För den som är beredd att betala en något högre avgift finns SPP Sverige Plus (avgift 0,3 %) och SPP Global Plus (0,4 %) som alternativ. De är helt fossilfria fonder där förvaltningen sker med extra fokus på hållbarhet.

Hur ser din fondportfölj ut? /Claes Hemberg

I fondportföljerna jämför jag med världsindex, eftersom vi väljer utifrån hela världen. I teorin ska Enkla Fondportfölj vara bäst i normalbörs. Medan Enkla breda Fondportföljen med sina räntor tål mer tillfällig börsoro. Den Offensiva är överväxeln mer större fokus på tillväxtländer. Den varierar mer i värde och kan ge mer långsiktigt.

Relaterade inlägg

Kommentarer