Danmark bästa sommarbörsen

Danmark har den bästa sommarbörsen. Sverige är god tvåa, men annars är det mest börser i Asien som imponerar i juli. Överlag visar världens börser som regel bra fart under sommarmånaden. Många går då dubbelt bättre än andra månader på året. Men undvik Ryssland. Det visar statistiken över de senaste tio åren.

I fjol gick världens börser starkt under sommaren. I snitt +4,1%. Så brukar det inte vara. Snittet senaste tio åren är istället 1,6%. Vilket ändå är tre gånger bättre än snittmånaden på börsen som givit 0,5% senaste årtiondet. Några länder sticker däremot ut med ovanligt starka sommarbörser.

Danmark har den helt klart bästa sommarbörsen. Börsen i Köpenhamn har senaste tio åren givit i snitt 3,3% i snitt i juli. Kanske är bolagen där mindre beroende av årstiderna, med sina många läkemedel och handelsbolag. Bolag som gått starkt sedan finanskrisen. Danska börsen vinner även bästa börsen senaste tio åren, +95%.

Börsen i Stockholm är god tvåa. Här har även bolagen även Riksbanken har dragit sitt strå till stacken. Med en överdrivet låg ränta har vi fått en svag krona som gynnat svensk export och därmed börsen.

Andra börser med bra sommarväder är Kina med i snitt 3,2%. Men det var mest förr. Ekonomin där har bromsat in lite och senaste fem åren har Kinasomrarna bara givit 2,4%.

Våra Europafonder är på minus senaste tio åren, men under julihandeln ger de i snitt 2 %. Senaste fem åren är julisiffran dubbelt så bra med hela +5 %.

6 av 10 positiva

Sommarbörsen är dock skakig. Eftersom fler är på semester kan även små nyheter få större effekt både uppåt och nedåt. I denna undersökning har jag alltså tittat på 100 julimånader, 67 positiva och 33 negativa. Det låter starkt, men varierar kraftigt. Tillväxtländer lyckas bättre än mogna ekonomier.

USA, Europa och världssnittet har bara lyckats gå plus 6 av 10 julimånader.

Japan är något bättre med 7 av 10 julimånader på plus. I samma sommarnivå märks Indien och Ryssland.

Asien- och Kinabörserna har riktigt stark julihistorik med 8 av 10 positiva månader.

Ojämna somrar

Tillväxtländernas börser svänger däremot betydligt mer. De tar merparten av pallplatserna på både vinnar-och förlorarlistan senaste tio åren:

Extra starka somrar finns också i historiken. Återhämtningen 2009 fick Kina att stiga 11% i juli. Även näst bäst är Kina, sommaren 2007 med +10%. Europa tar här tredjeplatsen med sina 9% sommare 2009. Också i återhämtningen efter värsta finanskrisåret.

Bottennapp finns också. Ryssland föll sommaren 2008 -16% i spåren av oljeraset. Kina föll sommaren 2015 11% i skuggan av bankernas utlåning. Tre på bottenlistan är Norge som föll 10% sommaren 2008 i takt med fallande oljepriser.

Hur sparar du under sommaren?/claes hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer