Fixa sommarjobbet själv

Dagens unga har en spetskompetens som de själva lätt glömmer bort. Nätet. Två unga tjejer, Tuva och Matilda, sköter den här sommaren sociala medier åt några hotell på orten. Hotellägaren Lars sa det rätt ut; jag kan så lite om nätet. Men jag vet att det fungerar. 

Unga kanske inte alltid känner sig välkomna i arbetsvärlden. Den utan minsta CV måste börja någonstanns. Några provar sommarjobb på sjukhus eller dagis. Eller varför inte börja hos sig själv. Jag minns hur min kusin Rasmus hyrde en kiosk på västkusten och erbjöd strandspel. Men glassen hade klart bäst marginaler. Han är efter 35 år fortfarande kvar i upplevelseindustrin.

Dagens unga har erfarenheter av nätet som vi lite äldre helt saknar. Hotellägaren Lars vet det: ”En hotellkollega ökade omsättningen 20% medhjälp av nätet”.

Det sociala medieteamet Tuva och Matilda umgås idag gärna på sociala medier som instagram, facebook, twitter, snap… Att då lyfta över den erfarenheten till hotellvärlden visade sig inte var ett så stort steg.

”Vi gjorde en pitch, med filter, stilar, captions, Unum, som Lars gillade… Tillsammans jobbar vi nu heltid. Vi har ju fyra hotell att sköta,” berättar Tuva.

När de pratar om hur de jobbar med uppdraget låter de närmast som en reklambyrå. Matilda var igår iväg och byggde upp en monter. Att vara medieteam är bredare än bara hänga på nätet.

”Vi lägger ut material den tiden på dygnet då det är mest social medietrafik på vardera hotell. För att ha koll på det använder vi gärna appen Unum.”

Inspirationen kommer från några favorithotell och restauranger både i Sverige och utlandet. Att som ung starta sitt eget sociala-medie-företag låter kanske häftigt. Samtidigt är varje steg de tar både granskat och kommenterat av omvärlden. Det kräver både mod och nya tankar. De intervjuar kockar, anställda, chefer och kunder. De fotar mat, miljöer, hundar och lokala företeelser…

En annan ung sommarjobbare som jag pratar med, Otto, sliter med fakturor och siffror som ekonomiassistent. ”Nu har jag kommit på vad jag inte ska jobba med när jag blir stor”. Ja, varje sommarjobb är inte mitt i prick, men ändå en erfarenhet.

Ytterligare en vetgirig ung, Clerence, var på en av sina föräldrar om de inte hade kontakter inom industrin.  Ja, föräldrar har ofta många fler kontakter, vänner, bekanta och namn än de själva inser. Använd föräldrarna, kanske inte låter så roligt. Men det kan vara en väg. Clerence fick sommarjobbet på ett pappersbruk.

Hur ordnade du dina första sommarjobb?/Claes Hemberg

Relaterade inlägg

Kommentarer