Min bästa sommarpod

Mali dominerade handeln i Afrika under många hundra år. Det lärde jag mig i min favoritpodd brittiska superpodden In Our Time, som korsar mellan historia, kultur, ekonomi, matematik och filosofi. Prgrammet firar 20 år och över 750 avsnitt. Här möts vassa kännare, pedagogiska professorer och fantastiska berättare för att diskutera och ifrågsätta vår historia och samtid.

När jag första gångerna lyssnade på podden slogs jag av att värden talade väldigt fort. Han talade så fort att jag var tvungen att stundtals släppa allt omkring mig för att verkligen lyssna.

Det dröjde som tur var inte länge innan min yngsta dotter påpekade att jag lyssnade på 150% hastighet.

Ja, med modern teknik går det att spela upp podar extra fort, utan att röstläget förvrängs. Numera följer jag programmet i rätt fart. Och hinner fånga upp ungefär dubbelt så mycket.

Programmet leds av journalisten Melvyn Bragg som håller i taktpinnen med en finess, humor och kompetens utöver det vanliga. Programmet är för vetgiriga, nyfikna och det finns mycket att välja mellan; allt från matematik, till literatur, politik och historia… Det är bara till att frossa. Här några favoriter:

Malis imperium     Nollans uppkomst         Renäsannsens roll       Unga

Industriella revolutionen     Simon de Bevoir        Holländarnas första handel

Guldruschen 1849      Matematik i den islamska världen      Orwells Djurfarmen 

Sök och finn: In Our time, BBC

Vilken är din favoritpodd?/claes hemberg

 

 

 

Relaterade inlägg

Kommentarer