Det är nu tio år sedan börsen började dala och gå mot finanskrisen 2008. Det tog 4 år för börsen att repa sig i Stockholm. Sedan dess är börsen i Stockholm upp 35% och en vanlig Sverigefond 91%, Andra börser repade sig olika snabbt: Danmark tillhör vinnarna och Ryssland släpar mest efter.

16 juli 2007 började börsen falla. Det var rapportfloden som precis skulle dra igång. Visst fanns pratet om uppblåsta lån. Men så här i början var det mer pyrande börsskepsis efter många år av börsuppgång.

De närmaste 18 månaderna föll den 53%. Ja, många tror att börsnedgången kom 2008. Men nej, då bottnade börsen. Att pricka toppar och bottnar är svårt, till och med efterhand tycks det.

Den som sålde 1 januari 2008 hade då redan -20% i ryggen, senaste halvåret. Nej, pricka toppen är svårt…

Idag är börsen tillbaka och mer än det. Börsen är upp 35% sedan börstoppen 2007. En vanlig Sverigefond är upp hela 91%, eftersom den också räknar in utdelningarna.

Räknar vi från botten är börsen upp 231% sedan botten 21 november 2008.

Bäst att pricka botten tänker någon. Det är bäst att styra eget flygplan till Kanarieöarna också… Eller klättra på fasaden istället för att ta hissen. Det är fullt möjligt, men tar sannolikt 20-30 år att lära sig.

Att pricka toppar och bottnar på börsen är ett hantverk som få kan. Personligen räknar jag inte med att pricka toppar och bottnar, utan har fullt upp hitta bra fonder, aktier och rätt balans på kontot.

Hur möter du spekulationen om börstoppar?/claes hemberg