3 av 4 boräntor sjunker senaste månaden. Att binda 5 år kostar nu över 50 000 kr extra. Samtidigt som bolånebankerna varnar för dyra räntor framöver går de faktiska räntorna i andra riktningen. Snittprutaren betalar betalar nu rekordlåga 1,24%. Under juni är det hela 6 banker som sänker, 2 är oförändrade och 2 höjer. Det visar färska snitträntor från bankerna. Sjunkande långa räntor signalerar låga räntor många år framöver.

SBABs stora sänkning i maj märks nu hos konkurrenterna. Hela 6 av 10 banker sänker i juni. Framför allt är det redan billiga Danske och Ica som följer efter i toppstriden.

Nu är skillnaden mellan priset i alla skyltfönster och vad snittlånaren faktiskt betalar hela 0,31% eller 7 000 kr per år, för 3-månadersräntan. Det är anmärkningsvärt. Skillnaden har vuxit senaste månaderna. Prutarna gör därmed ett bättre jobb, vilket också märks i prutarens snitträntor – pruträntorna. Den som går från dyraste listpriset till snittprutarens vanligaste ränta sänker nu från dyra 2,05% till 1,24%. Det är nära 40% av bolånet som går att pruta bort. För snittsvensken skulle det ge en skattefri vinst på 16 200 kr per år.

De bästa ickeprutade listpriset hittar vi hos utmanare som just SBAB, Danske, Ica och Skandia. Det är uppenbarligen en taktik för att locka till sig lån från bolånejättarna. Jag pratade nyligen med Danskes Sverigechef som berättade att banken fått 20 mdr i nya bolån tack vare låga räntor. Därmed lär skillnaderna fortsätta ett bra tag till.

SBABs drag att sänka räntorna nyligen har med andra ord rört om i bolåne-grytan på flera banker. De öppna snitträntorna både stressar och pressar bankerna på ett bra sätt. Till bolånarnas fördel. Samtidigt är flera storbanker långt ifrån nära de bästa räntorna, så pressen borde rimligtvis fortsätta ned närmaste månaderna, även om de själva hävdar att räntorna är på väg upp. Inget sådant märks i de faktiska räntorna.

Inte bara den rörliga 3-månaders boräntan sjunker i maj i snitt. Även räntorna över 1 år och 3 år sjunker. Den långa 5-årsräntan är däremot i snitt mest stilla. Däremot märks en uppseglande tävling här. Men inte bland uppstickarbankerna, utan bland jättebankerna. SEB som redan ledde 5-års-boräntan sänker till låga 1,91%. Här finns även en rejäl överraskning i Handelsbanken som har senaste månaden sänkt sin 5-månaders från dyra 2,07 till låga 1,92%. Att bankerna slåss om de långa bolånarna är nu glasklart. Men långt ifrån alla sänker den långa räntan. Swedbank och Skandia höjer.

Om du ska binda ditt bolån är tveksamt. För låga långa räntor ska vi inte tolka som någon generositet. Bankerna räknar med att räntan inte ska upp. Då kan de lika bra sänka för att locka flera att binda. Vi ska istället tolka det som att prutarna har blivit skarpare och det finns mer utrymme att pruta. Lägg till att 3-månaders nu är nära 1000 kr billigare i månaden för snittsvensken. Hellre sparar jag dessa pengar än ger bort dem för att binda dyrt.

Vill du binda ditt bolån är det viktigt att du får ett bra erbjudande. Du ska inte låsa in dig hos en bank i flera år och dessutom betala mer för det. Nej, använd dig av snitträntan för att jämföra banker, pruta på bolånet och försök få en affär i nivå med den rörliga räntan. Och inse att snittprutaren betalar nu 1,24% för den 3-månaders räntan. Ofta räcker det med bara några telefonsamtal…

De två banker som överraskande nog höjer sina räntor i juni är Ikano och SEB. Här finns också ett tydligt mönster. Förra månadern höjde tre andra av jumbobankerna: Nordea, Handelsbanken och Länsförsäkringar. Det är som att bankerna med sämst bolåneräntor tål dyra räntor, eller inte bryr sig om att förlora några 10 000-tals kunder per år. Eller att deras bolånekunder inte är lika pålästa och inte upptäckt att det finns klart bättre räntor på annat håll. Bolån är ju hur som helst identiska produkter.

Snitträntan väcker prutare     Pruta hem 22 000 kr     Pruta utifrån pruträntan

Hur prutar du ned din boränta?//Claes Hemberg