Ett årtionde efter finanskrisen märks hur svenska folkets sparande förändrats i grunden. Det goda är ett bredare sparande, även utanför landets gränser. Lågprisfonder har också gjort succé. Men på minussidan märks ett stort steg till betydligt mer sparande i dyra ofta matta blandfonder. Här finns att städa.

Finanskrisen skrämde svenska folket till dyra dåliga fonder. Spåren märks tydligt på deras fondkonton. Vi senaste tio åren sparar exakt lika mycket i fonder. Men vi har bytt fondval till blandfonder. Något som är dyrt och inte ger särskilt mycket tillväxt.

Mitt råd: Byt bort blandfonder beroende på hur länge du ska spara pengarna. Eftersom blandfonder ofta är dyra och otydliga. Hellre:
1) för långt sparande: billiga blandfoner som SPP global
2) för kort sparande till företagsobligationsfonder som Spiltan räntefond.

Blandfonder var före krisen bara var ett marginellt sparande hos svenska folket. Krisen har därmed lockat spararna rakt i händerna på rådgivarnas favoritfonder; dyra fonder med mycket räntor; blandfonderna.

Sedan finanskrisen har svenskarna ökat sitt sparande i blandfonder hela 37%. Här är avgifterna ofta obefogat dyra och samtidigt är fonderna tunga i räntor som under senaste åren givit allt sämre tillväxt. Hade svenskarna stoppat samma pengar i aktiefonder under senast tio åren hade de idag haft flera 100 miljarder kronor extra på fondkontot.

Och kanske är det denna kritik som sakta börjar märkas hos svenskarna. För senaste året har äntligen aktiefonder blivit den stora sparformen igen.

Jag säger äntligen eftersom vi vet att svenskarna sparar under många årtionden och då är räntor fel sparform. Att spara i räntor till pension blir lite som att cykla till Spanien. Hellre då ta flyget som här handlar om globalfonder och Sverigefonder. Och det gör svenskarna. Billiga globalfonder är den stora favoriten senaste åren. Här får svenskarna dubbel guldstjärna.

Såren av finanskrisen märks däremot plågsamt väl hos svenskarna. Sedan 2007 är börsen mer än tillbaka. Sverigefonderna är senaste fem åren ofta upp 100%. Det har absolut inte blandfonderna givit. En vanliga  blandfond har stannat på halva vägen eller kring 50%. Allt beroende på slöa räntefonder som till och med backat i värde senaste åren.

Därmed har svenskarna senast årtiondet klart minskat sitt framgångsrika sparande i aktiefonder. Hit gick närmast alla sparpengar tidigare.

Först senaste året har aktiefondsparandet återigen tagit tillbaka ledartröjan. Det kan vi tycka är lite väl sent, med tanke på att vi haft så många goda börsår i ryggen.

Med andra ord behöver vi nu tio år efter finanskrisen fundera på vilka fonder som är rätt val för de kommande årtiondena. Att planera för nya börskriser går inte. Då blir vi lätt sittande ”stilla i båten” ett årtionde till.

Hellre planera för att steg för steg skaffa det sparande som du verkligen behöver. För snittsvensken är svaret sannolikt; minska i blandfonder och flytta till globalfonder. Och är du försiktig – låt det ta några år. Men börja med kanske en femtedel av sparpotten redan idag… och kom tillbaka om ett år flytta nästa femtedel… så är du igång. Och välj lågprisfond, så vet du att du själv är den som får behålla det mesta av vinsten. Och välj samtidigt kontot som ger lägst skatt.

Hur hanterar du blandfonder och räntefonder?/claes hemberg